Hosni Mubarak, l'"últim faraó", en una imatge d'arxiu (Foto: EFE)
Hosni Mubarak, l'"últim faraó", en una imatge d'arxiu (Foto: EFE)
El Caire

El món reacciona a la dimissió de Mubarak

Divuit dies després de l'inici de la revolta social que ha provocat la dimissió del president egipci, Hosni Mubarak, el món continua més pendent que mai del canvi de règim que s'albira al país àrab.

Actualitzat
La Unió Europa, esperançada

Per la seva banda, l'alta representant de la Unió Europea, Catherine Ashton, ha reconegut, immediatament després de saber la dimissió de Hosni Mubarak, que espera que "la decisió sigui la crida a un govern d'unitat, a una transició ordenada i pacífica i que sigui l'inici d'un procés que acabi en unes eleccions democràtiques a Egipte". Ashton ha assegurat que Mubarak ha "escoltat les veus del poble egipci i ha obert la via d'unes reformes més ràpides i profundes".

Merkel: "Mubarak ha fet un darrer servei al seu poble"

En una conferència de premsa, la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha valorat molt positivament la sortida del president Mubarak, fins al punt que ha dit que el d'aquest divendres és "un dia de gran alegria". "Tots som testimonis d'un canvi històric. Comparteixo l'alegria amb els milions de persones que es troben als carrers d'Egipte", ha afirmat Merkel.

Qatar advoca per la democràcia i la dignitat egípcia

El primer país àrab que s'ha reaccionat a les notícies que arriben del Caire ha estat Qatar. Les autoritats del país han subratllat, en un comunicat, que la dimissió del president egipci representa un "pas positiu i important en les aspiracions del poble egipci d'aconseguir democràcia i reformes, i una vida de dignitat".

Israel vol continuar en pau amb Egipte

Pel que fa a Israel, el país ha expressat la seva esperança que la transició política prevista a Egipte no afecti el tractat bilateral que ha assegurat la pau entre els dos països durant els darrers 30 anys.

Gaza espera guanyar un nou aliat

El moviment islamista Hamas celebra la dimissió del president egipci, Hosni Mubarak, amb el qual sempre va mantenir unes tenses relacions, i demana al futur govern del país que ajudi als palestins, en especial a combatre el setge israelià a Gaza. "Aquest és el principi de la victòria del poble i la revolució egípcia", ha dit un dels seus portaveus, Sami Abu Zuhri.

La Lliga Àrab desitja consens

L'organització supraestatal àrab desitja que el futur a Egipte estigui marcat per un consens nacional, tal com ha explicat el seu secretari general, Amr Moussa. "Ara tenim una gran oportunitat. La dimissió del president ha obert una finestra després d'aquesta revolució blanca".

Cameron ofereix "ajuda als amics egipcis"

Egipte va ser un protectorat de Gran Bretanya fins a l'any 1922. Aquest divendres, el primer ministre britànic, David Cameron, ha instat el país àrab a encaminar-se cap a un govern "democràtic". En una breu compareixença, Cameron ha qualificat aquest dia d'"extraordinari per als egipcis que han parlat d'una manera tan valenta i pacífica". Finalment, Cameron ha estès la mà a Egipte com a país "amic" en l'objectiu de construir una societat "realment oberta, lliure i democràtica".

D'altra banda, un grup de manifestants estan celebrant la caiguda del president Mubarak davant l'ambaixada d'Egipte a Londres.

L'estat espanyol expressa "emoció i esperança"


La ministra d'Afers Estrangers espanyola, Trinidad Jimenez, ha utilitzat les paraules "emoció i esperança" per descriure el moment que viu Egipte, i ha aprofitat per fer una crida per l'arribada de la democràcia de forma "ràpida, ordenada i pacífica". Jimenez ha revelat que s'ha assabentat de la notícia per una trucada de l'ambaixador espanyol .

En la mateixa línia, un altre ministre de l'executiu espanyol, el titular d'Indústria, Turisme i Comerç Miguel Sebastián, ha apostat per la tornada de la normalitat a Egipte ja que, segons ha dit, és "un país vital per a Espanya" des del punt de vista energètic.

Ban Ki-moon valora el pes de la joventut en la revolta

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha assegurat que "s'ha escoltat la veu del poble egipci, sobretot entre la joventut, d'ells depèn determinar el futur del país", mentre que també ha demanat una transició "pacífica i ordenada".

Turquia felicita el poble per la seva victòria

"Felicitats al poble egipci. Esperem que sorgeixi un nou sistema que compleixi amb les expectatives dels ciutadans", ha escrit el ministre d'Afers Estrangers turc, Ahmet Davutoglu, en el seu perfil de Twitter. En el seu missatge, el cap de la diplomàcia turca ha subratllat que "Egipte és un país fort" i ha apuntat que "la continuïtat de les seves institucions és de vital importància".

Concert de clàxons a Tunis

Poc després de l'anunci de dimissió de Mubarak, centenars de tunisians han sortit al carrer a celebrar-ho, oferint un concert de clàxons comparable a les victòries futbolístiques. A l'avinguda Bourguiba de la capital del país, les banderes egípcies s'han barrejat amb les de Tunísia enmig de la joia dels manifestants. Un moviment similar al que hi ha hagut a Egipte va provocar, el 14 de gener passat, l'abandó del país del president Zine al-Abidine Ben Ali, després de setmanes de mobilitzacions.

Rússia vol cohesió i normalitat

El ministre d'Àfers Estrangers rus, Serguei Lavrov, espera que els últims esdeveniments ajudin a "restaurar l'estabilitat i el funcionament normal de totes les estructures de poder". "Desitgem que l'oposició també mostri la seva voluntat d'aconseguir aquest objectiu", ha conclòs Lavrov.

Sarkozy: "Una decisió valenta i necessària"

A França, el president de la República, Nicolas Sarkozy, ha considerat la decisió de Mubarak com a "valenta i necessària" i ha demanat "fervorosament" a les autoritats egípcies que prenguin "les mesures que condueixin a l'establiment d'institucions democràtiques". Sarkozy ha demanat eleccions "lliures i transparents" a Egipte i ha encoratjat els manifestants de la plaça Tahrir a "continuar sense violència el seu camí cap a la llibertat", pel qual ha brindat "el suport i l'amistat" de França.


ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut