El Caire

Mubarak delega alguns poders al vicepresident, Suleiman, però es manté en el càrrec

El president d'Egipte, Hosni Mubarak, no dimiteix. En un missatge televisat aquest dijous al vespre, Mubarak ha anunciat que delega alguns poders al vicepresident del país, Omar Suleiman, però es manté en el càrrec fins a les eleccions del setembre. El mateix Omar Suleiman ha confirmat el traspàs d'algunes funcions en un discurs televisat posterior al del president. Mubarak ha reiterat que no es presentarà a les eleccions i ha assegurat que no accepta ordres de l'exterior. El missatge de Mubarak ha estat rebut amb ràbia a la plaça Tahrir, on s'esperava que el president egipci dimitís.

Actualitzat
El president d'Egipte no dimiteix com s'havia especulat aquest dijous i com ja celebraven els opositors al règim a la plaça Tahrir. En un discurs a la televisió del país, Hosni Mubarak ha dit que es manté en el càrrec però ha delegat algunes funcions al vicepresident del país, Omar Suleiman, que ho ha confirmat en un discurs televisat immediatament posterior al del president.

El president egipci ha reiterat que no es presentarà a les eleccions del setembre i ha assegurat que no accepta ordres de l'exterior, després de les pressions rebudes pels Estats Units i altres països perquè escoltés el clam del seu poble. Mubarak ha insistit que no abandonarà Egipte i que vol ser enterrat al seu país.

En el seu missatge a la televisió, Mubarak també ha indicat que esmenarà cinc articles de la Constitució per facilitar una transició democràtica al país. Ha lamentat les morts durant la revolta, ha afegit que comprèn els joves i que les seves reivindicacions són legítimes però també els ha advertit que si la inestabilitat continua seran les primeres víctimes.

Suleiman confirma que "el president" Mubarak li ha traspassat els poders

El vicepresident del país, Omar Suleiman, ha confirmat la delegació de poders. En un discurs a la televisió, Suleiman ha dit que Mubarak li ha encarregat les funcions de garantir la seguretat i l'estabilitat a Egipte i ha fet una crida als manifestants perquè abandonin les protestes: "Torneu a casa, torneu a la feina".

Suleiman s'ha referit a Mubarak com "el president" i ha afegit: "No escolteu les televisions ni les ràdios estrangeres", a qui ha culpat de voler establir el caos a Egipte. El vicepresident ha insistit que hi ha un "full de ruta" per a una transició pacífica a Egipte i ha recordat que s'ha començat el diàleg amb l'oposició i ha insistit que estan disposats a continuar el diàleg.

El missatge televisiu de Mubarak estava previst per les nou del vespre d'aquest dijous, hora catalana, però s'ha retardat i no s'ha pogut veure fins poc abans de les deu del vespre. En un primer moment, l'ambigüitat de Mubarak ha generat molta confusió sobre si delegava o no les seves funcions i quan s'ha confirmat que es mantenia en el càrrec però cedia algunes funcions al vicepresident s'ha produït una reacció de ràbia a la plaça Tahrir i també sorpresa entre la comunitat internacional. A la confusió inicial del missatge hi ha contribuït una tarda de rumorologia en què s'havia especulat que Mubarak dimitia.

Tarda de rumorologia

Tot i que algunes fonts del règim, com el Ministeri d'Informació, apuntaven que Mubarak controla el poder i que els rumors de dimissió són invencions dels mitjans de comunicació internacionals, el cap de la CIA, Leon Panetta, havia dit en una audiència al Congrés aquest dijous a la tarda que hi havia "una forta probabilitat que Mubarak podria retirar-se". Hores abans, tant el secretari general del partit governant, Hossan Badrawi, com el primer ministre, havien dit també que Mubarak podria traspassar el poder les pròximes hores.

Els militars estan reunits permanentment

Mentrestant, el Consell Suprem Militar egipci s'ha reunit per tercera vegada en la seva història per supervisar la situació del país. El Consell ha decidit continuar reunit de forma permanent per seguir els esdeveniments que puguin passar en les pròximes hores. Segons la cadena Al-Arabiya, el Consell ha dit que actuarà si els manifestants rebutgen un pla de transferència de poder del president, Hosni Mubarak, al vicepresident, Omar Suleiman.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut