El Caire

S'eleven a 13 les víctimes mortals en els enfrontaments a la plaça Tahrir

Els disturbis que viu la ciutat del Caire s'han propagat de la plaça Tahrir a altres barris de la ciutat. L'exèrcit es desplega tímidament pel centre per separar els dos bàndols. El balanç de morts és de moment de deu persones, entre les quals hi hauria un ciutadà estranger. Els ferits arriben als 1.200. Grups pro Mubarak intenten forçar una apagada informativa i volen impedir que els periodistes estrangers enviïn les seves cròniques. Periodistes de mitjans de comunicació de tot el món han estat detinguts o han estat objecte d'atacs. Hi ha hagut set detencions.

Actualitzat
La plaça Tahrir del Caire, la capital d'Egipte, ha tornat a ser aquest dijous l'escenari d'enfrontaments violents entre detractors i partidaris del president, Hosni Mubarak, i s'han estès a altres barris de la ciutat. Aquest dijous a la nit, però, segons han explicat els enviats especials de TV3, és més tranquil·la que la passada i hi ha ambient d'espera, expectativa per la manifestació prevista per aquest divendres.

Durant tot el dia de dijous, però, s'han produït tirotejos, agressions amb arma blanca i saquejos. També atropellaments, com el que mostra aquest vídeo, on una furgoneta policial atropella diferents manifestants.

 

Els opositors, que fa dies que tenen ocupada la plaça, s'hi han fet forts i han aixecat barreres per defensar-se de les agressions dels partidaris de Mubarak i els coneguts com "baltaguiya", és a dir, sicaris.

L'exèrcit dispara trets a l'aire

Els opositors a Mubarak retreuen als militars la seva incapacitat d'assumir el control de la situació i a la policia que hagi pràcticament desaparegut de la ciutat. I és que la violència, segons Washington, podria estar instigada pel mateix govern egipci.

I és que no ha estat fins aquest dijous que l'exèrcit ha intervingut per primera vegada per intentar aturar els aldarulls. Ha enviat tancs i camions a la plaça Tahrir i ha imposat un cordó de seguretat d'uns 80 metres de distància entre els uns i els altres, però no ha servit de res.

Els partidaris de Mubarak han trencat el cordó i han aconseguit tornar a entrar a la plaça. Els aldarulls s'han repetit: cops de pedra, còctels Molotov, gasos lacrimògens... Per dispersar els dos bàndols enfrontats una altra vegada, l'exèrcit ha disparat trets a l'aire.

Almenys 10 morts i un miler de ferits

Els morts arribarien ja a la desena i els ferits superarien els 1.200. Algunes fonts afirmen que les víctimes mortals són ja 13.

Els enfrontaments van començar l'endemà del discurs del president egipci, Hosni Mubarak, que va anunciar en un missatge a la televisió que es quedaria al poder fins a les eleccions del setembre. Els opositors al règim preparen per aquest divendres una altra gran manifestació per tornar a demanar a Mubarak que plegui.

Les protestes no s'aturen

Els enfrontaments es van iniciar aquest dimecres al migdia, després que partidaris del règim van entrar a la plaça Tahrir del Caire, epicentre de la revolta. Volien expulsar els almenys 1.500 opositors que hi continuaven concentrats. Això, després que l'exèrcit els va demanar que abandonessin les seves posicions, un cop acabada la gran manifestació que va tenir lloc dimarts.

La cadena Al-Jazeera assegurava que els partidaris del règim eren policies vestits de civils i n'hi havia que anaven amb cavall i amb camell. Els manifestants els han intentat contenir.

La tensió s'ha vist interrompuda només durant el moment de l'oració, que han seguit una part dels concentrats. Una crida a l'oració, però, que no s'ha respectat en altres zones de la plaça, on ha continuat l'intercanvi de pedrades. Els enfrontaments també s'han repetit a les ciutats d'Alexandria i Suez.

Suleiman: "Que tornin a casa"

El vicepresident egipci, Omar Suleiman, ha demanat als manifestants que "tornin a casa" perquè es pugui restablir la calma. Els participants en les protestes "han difós el seu missatge", tant els que demanen "una reforma com els que són partidaris del president, Hosni Mubarak". "De l'estabilitat als carrers depèn que les forces polítiques puguin començar a dialogar", ha dit Suleiman.

A la crida de l'exèrcit perquè la població abandoni les protestes i torni cap a casa, s'hi ha afegit la del gran muftí d'Egipte, Ali Jomaa, que també ha demanat la fi de les manifestacions. Tot i això, els partits i els grups de l'oposició han dit que no pensen marxar fins que Mubarak no abandoni el poder. L'anunci del rais que esgotarà el mandat però que no es presentarà a les eleccions del setembre, només ha servit per encendre encara més els ànims.

El govern egipci vol tornar a la normalitat, i per això ha rebaixat tres hores el toc de queda, que a partir d'ara serà de les tres de la tarda a les cinc de la matinada; ha permès l'accés a internet, que estava bloquejat des de divendres, i ha suspès les sessions del Parlament fins que no s'hagin revisat les denúncies de frau de les eleccions legislatives passades.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut