Saragossa

El PSC defensa el federalisme en la nova versió del PSOE del "cafè per a tothom" autonòmic

El PSOE treballa en una segona versió de l'anomenat "cafè per a tothom" autonòmic. Espera poder aprovar-la durant la convenció autonòmica que se celebra aquest cap de setmana a Saragossa, i que està marcada pel debat sobre la successió de Zapatero al capdavant dels socialistes. El document no preveu cap retallada de competències, però sí més cooperació horitzontal entre autonomies i planteja la possibilitat que siguin les mateixes comunitats que es marquin el seu límit de despesa. El PSC ha defensat un model cada cop més federal, sense excloure la relació bilateral amb l'estat espanyol.

Actualitzat
La cúpula socialista està reunida durant aquest cap de setmana a Saragossa per celebrar la convenció autonòmica del partit. La possibilitat d'aprovar una nova versió sobre l'anomenat "cafè per a tothom" de les autonomies s'ha convertit en un dels temes principals de la trobada. L'aprovació d'aquest document podria suposar una gran notícia per al govern Zapatero, i el PSOE voldria aprofitar-ho de cara a les pròximes eleccions del 22 de maig, per reforçar els seus ajuntaments i autonomies.

Més cooperació i eficiència

El document, que vol incentivar el treball en xarxa entre les comunitats, evita parlar d'imposició i remarca la necessitat de trobar i concertar acords. A més, planteja la possibilitat que siguin les mateixes autonomies les que es marquin el seu límit de despesa, però a diferència del Partit Popular, els socialistes volen que l'àrbitre no sigui el govern central, sinó el conjunt de les comunitats autònomes.

El text també planteja que les autonomies emetin targetes sanitàries que siguin úniques per a tot el territori i un acord que garanteixi certa unitat en matèria d'horaris comercials, i preveu projectes comuns més tangibles que van des de finançar infraestructures universitàries entre més d'una autonomia, fins a impulsar projectes empresarials de diferents sectors.

D'altra banda, proposa desenes de punts per coordinar serveis i estalviar despeses, entre d'altres, que s'harmonitzin les pautes per contractar els serveis públics, sobretot en matèria de dependència, i que es creïn consorcis públics entre comunitats.

El PSC força incloure el federalisme

Els socialistes catalans han fet sentir la seva veu en relació amb la qüestió autonòmica a través de Joaquim Nadal, que ha defensat un model cada cop més federal, sense excloure la relació bilateral amb l'estat espanyol.

Segons fonts socialistes, des del PSC han demanat una reunió per aplicar al document presentat, un text que consideren de mínims i sobre el qual cal aprofundir, algun canvi que remarqui la singularitat de Catalunya.

La polèmica de la successió

El focus d'interès principal de la convenció, però, està sent el debat obert al voltant del relleu de Zapatero al capdavant del partit. Un debat que alguns dels caps visibles de la formació s'escarrassen a desmentir.

Tant el vicesecretari general del PSOE, José Blanco, com el president del PSOE, Manuel Chávez, han aprofitat la cita per donar suport a la figura del president espanyol i han assegurat que "amb la força del lideratge del PSOE i de José Luis Rodríguez Zapatero Espanya sortirà de la crisi".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut