Imatge d'arxiu d'Obama, durant un discurs
Imatge d'arxiu del president dels EUA, Barack Obama, durant un discurs
Washington

Els EUA amenacen de revisar l'ajuda econòmica i militar a Egipte en funció de les decisions de Mubarak

La revolta social que ha desfermat una crisi política a Egipte se segueix amb atenció des de Washington, que té en el règim de Hosni Mubarak el seu gran aliat a la zona. La posició dels Estats Units és delicada. Per una banda, no volen precipitar-se però, per l'altra, no poden ignorar les protestes al carrer, que reclamen més llibertat i democràcia. No poden deixar caure Mubarak. De moment, Obama li exigeix reformes concretes, però si la tensió continua haurà d'anar fent passos graduals i un d'aquests serà suspendre l'ajuda militar. El portaveu de la Casa Blanca va deixar aquest divendres la porta oberta a aquesta possibilitat. Ha amenaçat replantejar-se l'ajuda econòmica i militar que els nord-americans donen a Egipte cada any en funció de les decisions que prengui a partir d'ara Mubarak.

Actualitzat
Egipte és el gran aliat dels Estats Units entre els països àrabs, el garant de l'estabilitat de la regió, especialment en el conflicte entre israelians i palestins. La situació és tan crítica que el mateix president nord-americà, Barack Obama, ha hagut de sortir a parlar-ne.

Divendres, poc després que va aparèixer per televisió el president egipci, Hosni Mubarak, per anunciar que dissolia el seu govern també ho va fer Obama. El president dels Estats Units va instar Mubarak a complir les seves paraules i li va demanar reformes socials, polítiques i econòmiques que suposin un avanç democràtic i el respecte dels drets dels egipcis. A més a més, va demanar que es freni la violència contra les manifestacions pacífiques. Els dos mandataris havien parlat minuts abans per telèfon per un espai d'una mitja hora, aproximadament.

Amenaça de revisar l'ajuda a Egipte

Tot i les pressions del "Washington Post" i el "New York Times", Obama de moment no ha suspès l'ajuda militar a Egipte. Una ajuda quantiosa, que supera els 1.000 milions anuals i que converteix aquest país en el segon major receptor d'ajuda nord-americana per darrere d'Israel.

El portaveu de la Casa Blanca, Robert Gibbs, va deixar la porta oberta a revisar aquesta ajuda en funció de com avancin els esdeveniments.

La UE demana al govern egipci obrir una via de democratització i reformes

La Unió Europea ha demanat al govern egipci que emprengui "urgentment" una via per establir reformes democràtiques i socials que responguin a les aspiracions "legítimes" del poble. La cap de la política exterior de la UE, Catherine Ashton, ha instat, a més, les autoritats d'aquest país a "alliberar immediatament i incondicionalment tots els manifestants detinguts" en les protestes dels últims dies.
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut