Una sala de projeccions en un cinema de Barcelona (Foto: EFE)
Una sala de projeccions en un cinema de Barcelona (Foto: EFE)
Barcelona

Entra en vigor la nova llei del cinema català sense l'aplicació dels articles més polèmics

Aquest diumenge entra en vigor la llei del cinema català, impulsada per l'exconseller Joan Manuel Tresserras. Els exhibidors s'hi han mostrat "totalment en contra" però confien en la "capacitat de consens" del nou conseller, Ferran Mascarell. De la seva banda, els productors estan preocupats per la falta de reglament i pels continus canvis de normatives. Com que la nova llei encara no té un nou reglament, hi ha alguns articles que no es podran aplicar, com el que preveu l'obligació de doblar al català.

Actualitzat
La llei del cinema català, que encara no té reglament, entra en vigor amb el gremi d'exhibidors en contra. El president del Gremi d'Empresaris de Cinemes de Catalunya, Emili Tarrazón, que agrupa 600 sales, assegura que la "llei no encaixa ni amb la realitat ni amb la legalitat". El sector està especialment molest per l'obligatorietat de doblar al català la meitat de còpies de qualsevol pel·lícula -a excepció de les europees, que distribueixen menys de 15 còpies- i es queixa de la "falta de reglament i la "inseguretat jurídica que suposa". Segons Tarrazón, les "majors" estan lliurant les pel·lícules amb la condició que no s'apliqui el reglament i les pel·lícules que s'han d'estrenar al febrer s'haurien d'estar doblant ara, cosa que no s'està fent.

Per la seva part, els productors estan preocupats per la falta de reglament i pels continus canvis de normatives. Pel president dels Productors Audiovisuals de Catalunya (PAC), Xavier Atance, la llei és un pas endavant però "cal encara més concreció, poder ser presents en el conveni marc amb TV3 i que Cultura es vinculi a indústria".

Tots els sectors reclamen consens a Mascarell

Tots els sectors, però, alaben el nomenament de Ferran Mascarell com a nou conseller de Cultura. Els exhibidors confien en la seva "capacitat de consens", els productors el qualifiquen d'"efectiu", i el director de l'Acadèmia del Cinema Català, Joel Joan, li desitja sort perquè "des de Madrid estan disposats a tallar-li les ales".

A falta d'un nou reglament, amb l'entrada en vigor de la nova llei del cinema regirà el decret 267/99, que contradiu l'actual llei. De fet alguns articles no podran entrar en vigor perquè necessiten un desplegament que no és a l'actual reglament, entre ells l'article 18, que preveu l'obligatorietat de doblar al català. El nou reglament ja té una primera redacció però la seva aprovació "no serà immediata", segons fonts de la Conselleria de Cultura.
Anar al contingut