Madrid

Aznar i González reben una pensió vitalícia anual d'uns 80.000 euros, compatible amb els seus salaris a les elèctriques

José María Aznar i Felipe González perceben prop de 80.000 euros bruts anuals cadascun, provinents dels pressupostos generals de l'Estat, una retribució amb caràcter vitalici en concepte d'expresident del govern espanyol. A més, la pensió és compatible amb els sous que rebran d'Endesa i Gas Natural Fenosa, les companyies elèctriques per les quals acaben de ser fitxats, respectivament. Des de la política, aquesta compatibilitat ha estat criticada per les formacions minoritàries i algunes personalitats rellevants. Tal com recullen els comptes públics pel present any, l'assignació total pels tres excaps de l'executiu espanyol vius, Adolfo Suárez més els dos esmentats, és de 238.010 euros.

Actualitzat
En primer lloc, cal recalcar que la legislació actual no posa condicions perquè els expresidents del govern espanyol puguin ocupar càrrecs a l'empresa privada com el d'assessor extern o conseller, com han estat els casos d'Aznar i González, i a la vegada continuar rebent el salari públic que els atorga anualment l'Estat.

Aquest repartiment implica que a l'actualitat els expresidents cobrin una assignació que supera en gairebé 2.000 euros el salari anual que els comptes públics preveuen pel cap de l'executiu, José Luis Rodríguez Zapatero, estipulat en 78.185,04 euros.

Crítiques a la compatibilitat

Després de conèixer els sous que rebran Aznar i González per desenvolupar els seus nous càrrecs, 200.000 euros i 126.500 euros, respectivament, un bon nombre de forces polítiques han criticat aquesta compatibilitat.

Partits com ERC, IU o el BNG han qüestionat l'ètica dels dos exgovernants per un doble motiu: formar part d'empreses després d'haver participat, durant el passat, en els seus processos de privatització i per rebre aquestes compensacions en ple període de crisi econòmica. Per tot això, demanen endurir l'actual llei d'incompatibilitats dels antics alts càrrecs del govern, o fins i tot, la supressió de les retribucions públiques, com ha proposat la diputada d'UPyD, Rosa Díez.

En aquesta mateixa línia, l'expresident de la Generalitat de Catalunya, Pasqual Maragall, ha lamentat aquest dijous que alguns exmandataris es lucrin "incessantment" després de deixar el càrrec, tot i que no ha precisat si s'estava referint a Aznar i González. Fins i tot, Maragall ha anat més enllà reconeixent que li agradaria "no ser un expresident com altres expresidents".

PP i PSOE passen de puntetes

Per la seva banda, els partits espanyols majoritaris intenten defugir la polèmica. Mentre el líder del PP, Mariano Rajoy, evita pronunciar-se al·legant que el tema "pertany a l'esfera privada", el ministre de la Presidència, Ramón Jáuregui, ha volgut aclarir que González "mai" ha tingut cap "temptació" d'enriquir-se amb el seu fitxatge.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut