La comissió ha qualificat d'"èxit" l'última col·locació de bons espanyols. (Foto: EFE)
La comissió ha qualificat d'"èxit" l'última col·locació de bons espanyols. (Foto: EFE)
Madrid

La comissió anticrisi de la UE demana a Espanya que demostri que les reformes van de debò

Deu eurodiputats, tres dels quals espanyols, de cinc agrupacions polítiques diferents han visitat Madrid per analitzar la situació econòmica espanyola i elaborar un informe de recomanacions. Formen part de la comissió especial sobre la crisi del Parlament Europeu. Els seus membres s'han mostrat satisfets per les mesures que ha posat damunt la taula Espanya, com la reforma de les pensions, ja que van en el bon camí. Tot i això, han instat el govern a "demostrar que va de debò a l'hora d'aplicar-les" per "aconseguir la confiança dels mercats".

Actualitzat
Són paraules del president de la comissió especial, l'alemany Wolf Klinz, que ha destacat l'"èxit" del Tresor Públic espanyol per la col·locació de prop de 3.000 milions d'euros en bons.

Aquesta subhasta de bons, així com la feta per Portugal el dia abans, són "molt bones" no només per als dos països sinó també per a l'eurozona. Wolf confia que serveixin per "convèncer" els mercats internacionals.

Sobre un possible rescat financer internacional d'Espanya, l'eurodiputat ha assegurat que això "de moment no es planteja". Hi ha un fons d'estabilització financera disponible i un procediment que "ha de veure's com normal".

L'objectiu d'aquesta comissió especial és analitzar i avaluar l'abast de la crisi, el seu impacte a la Unió Europea i proposar mesures perquè, a llarg termini, els mercats financers recuperin la seva estabilitat. Entre les prioritats que reclamen hi ha la de fomentar les inversions a llarg termini, promoure negocis innovadors, augmentar el finançament per a les petites i mitjanes empreses i millorar la competitivitat.

Durant el primer any d'investigació, la comissió ha detectat una absència de patrons sostenibles de producció i de consum a la UE, un excés d'autoregulació i mancances en el control del sistema financer.

La delegació està integrada per l'alemany Othmar Karas, del Partit Popular Europeu; la portuguesa Elisa Ferreira, dels socialistes europeus; l'eurodiputat letó de l'ECR Roberts Zile; el suec Olle Schmidt, de l'ALDE; el popular luxemburguès Frank Engel, i els espanyols José Manuel García-Margallo, del PP, i Enrique Guerrero i Antolín Sánchez Presedo, socialistes.

Després de la seva visita a Espanya, la delegació viatjarà al Regne Unit i Irlanda per traslladar-se després a Grècia el 22 i 23 de febrer.

Anar al contingut