Gandesa

Delta Zero nega errors i diu que va treballar "abnegadament" durant el foc d'Horta

Delta Zero ha negat que hi hagués descoordinació durant les tasques d'extinció de l'incendi mortal d'Horta de Sant Joan i ha afirmat davant la jutge que investiga el cas que va treballar "abnegadament" durant 24 hores. Carles Font, que és com es diu Delta Zero, ha declarat durant més d'una hora al jutjat de Gandesa i s'ha acollit al dret de respondre només les preguntes del seu advocat, que ha demanat que s'arxivi el cas en considerar que no hi ha cap indici de delicte. Delta Zero ha comparegut davant la jutge en qualitat d'imputat, com a presumpte autor de cinc delictes d'homicidi per imprudència greu per omissió, un suposat delicte de lesions i un de danys.

Actualitzat
Carles Font ha defensat la gestió de l'operatiu dels bombers i ha reiterat que no va poder ordenar l'evacuació dels GRAF perquè aquesta unitat especial té una estructura de comandament separada i, per tant, la decisió no depenia d'ell. El seu advocat, Xavier Melero, ha afirmat que no hi ha "el més petit indici de responsabilitat imputable" al seu client, que va treballar "de manera abnegada" durant 24 hores en l'extinció de l'incendi, motiu pel qual ha demanat el sobreseïment del cas.

El lletrat ha afegit que no es va cometre cap error en l'operatiu perquè es van posar tots els mitjans que hi havia a l'abast per lluitar contra un foc "criminalment provocat, en una situació d'alarma i greu perill per a la població d'Horta". A més, ha considerat que l'acusació es basa en "un reguitzell de suposicions" sobre presumptes descoordinacions, sense concretar quina acció que no es va fer hauria pogut evitar la mort dels bombers.

Diversos comandaments dels Bombers de la Generalitat s'han desplaçat fins als jutjats de Gandesa per donar suport a Carles Font en la compareixença, que ha aixecat expectació mediàtica.

En entrar a l'edifici, un dels advocats dels familiars dels bombers morts, Pau Simarro, s'havia mostrat confiat que la declaració serviria per demostrar "la cadena d'errors" que, segons ells, hi va haver en el dispositiu d'extinció de l'incendi. "Com que es va dir que aquest incendi s'havia gestionat de manera impecable, nosaltres creiem que va ser absolutament reprobable i que avui podrem aclarir molts dels errors que el cap de comandament i potser altres caps van fer", ha afirmat Simarro.

La jutge que investiga l'incendi mortal d'Horta de Sant Joan el 21 de juliol del 2009, en què van morir cinc bombers del Grup d'Actuacions Forestals (GRAF) de Lleida va imputar el màxim responsable dels bombers en l'operatiu d'extinció, el passat 26 de novembre, després que alguns testimonis van posar en dubte la seva feina i se li recriminés que no ordenés l'evacuació dels GRAF.

Tot i això, Carles Font sempre ha mantingut, tant en la seva declaració davant la jutge abans de ser imputat com en la seva compareixença al Parlament en la comissió d'investigació que es va constituir, que no hi va haver descoordinació en les tasques d'extinció.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut