Barcelona

Jáuregui creu que l'esquerra abertzale no compleix les regles ni és a temps de fer-ho abans de les eleccions

El ministre de la Presidència, Ramón Jáuregui, creu que l'esquerra abertzale no es podrà presentar a les eleccions municipals del maig perquè ni ara mateix compleix les condicions necessàries ni tampoc hi ha prou temps perquè ho faci. En unes declaracions a Catalunya Ràdio, Jáuregui ha contradit les paraules del seu col·lega i president dels socialistes bascos, Jesús Eguiguren, que ahir demanava que l'ex-Batasuna pogués legalitzar-se i que s'agrupessin els presos bascos.

Actualitzat
Ni compleixen les condicions, ni són a temps de fer-ho. Ramón Jáuregui ha respost així a la demanda que l'exportaveu de Batasuna Arnaldo Otegi ha fet al diari "Gara". El ministre de la Presidència ha afirmat que ara mateix "no albiro la possibilitat de legalitzar un partit de l'esquerra abertzale com ells pretenen" i ho ha argumentat doblement. D'una banda, Jáuregui ha dit que no creu que ni els tribunals ni els sistemes legals del país permetin un partit polític "mentre ETA continuï amb aquesta voluntat de permanència actual i no trenqui definitivament amb això", i de l'altra ha afegit que en cas que ho fes tampoc hi hauria temps per poder-ho acreditar. "No crec que hi hagi el temps per constatar fefaentment que aquesta ruptura és irreversible", ha dit en unes declaracions a Catalunya Ràdio.

Aquestes paraules es contradiuen amb les del seu col·lega i president dels socialistes bascos, Jesús Eguiguren, que ahir demanava que l'ex-Batasuna pogués legalitzar-se i que s'agrupessin els presos bascos.

En la mateixa entrevista Jáuregui, com a membre del govern espanyol, ha admès, per primer cop, que és positiu que l'esquerra abertzale marqui el camí a la banda terrorista ETA. Sobre la possibilitat que Otegi surti de la presó i pugui treballar Jáuregui s'ha mostrat indiferent: "Quan l'escolto al 'The Wall Street Journal' o al 'Gara' penso que tampoc ETA no diferencia entre que sigui a fora o a dins".

D'altra banda, el ministre de la Presidència ha assegurat que no li sembla malament que els expresidents del govern Felipe González i José María Aznar cobrin per assessorar empreses privades, concretament que hagin fitxat per a Gas Natural i per a Endesa, respectivament.

Pumpido ho descarta i diu que no ha canviat res

El fiscal general de l'Estat, Cándido Conde-Pumpido, ha llançat un nou advertiment a Batasuna i ha dit que la justícia actuarà i que Batasuna no podrà participar a les eleccions municipals del mes de maig. Pumpido ha assegurat que malgrat l'alto el foc d'ETA no ha canviat res sobre la il·legalització de l'esquerra abertzale.

"Tot continua igual, la justícia actuarà amb el màxim rigor tant en l'àmbit penal com en el de l'aplicació de la llei de partits. La situació existent actualment no permet que es pugui recuperar la participació política", ha dit el fiscal general de l'Estat. Per tant Pumpido ha reiterat a Batasuna que o trenquen amb ETA o la banda terrorista abandona la violència.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut