Arizona

Ferida greu una congressista nord-americana en un tiroteig amb sis morts a Tucson

Matança als Estats Units. Almenys sis persones han mort tirotejades a Tucson, a l'estat d'Arizona, i una desena més han resultat ferides. Entre elles, una congressista nord-americana, la demòcrata Gabrielle Giffords, que ha rebut un tret al cap. La dona ha estat operada amb èxit i ara es troba a la unitat de cures intensives. Un jove de 22 anys ha estat identificat com a principal sospitós del tiroteig. El president Barack Obama ha qualificat el tiroteig de "tragèdia inexplicable".

Actualitzat
La congressista Gabrielle Giffords es troba amb vida a la unitat de cures intensives del Centre Mèdic Universitari de Tucson, després d'haver estat sotmesa a una operació quirúrgica. El seu estat és crític, però el cirurgià i cap de l'equip mèdic que l'ha atès, Peter Rhee, es mostra optimista tot i el tret al cap. Així ho ha declarat en una conferència de premsa posterior a l'operació. Anteriorment l'oficina del xèrif del comtat de Pima havia confirmat la mort de Giffords.

Un total de 18 persones han rebut un impacte de bala, sis de les quals han perdut la vida, entre elles el jutge federal John Roll i una menor de nou anys. Deu persones més hi han resultat ferides i han estat traslladades al centre hospitalari. Cinc es troben en estat crític, i cinc més estan sent operades

Els fets han tingut lloc a l'aparcament d'una zona comercial al nord de Tucson, on Giffords celebrava el seu primer acte d'acostament a la ciutadania, un míting conegut com "El Congrés, a la teva cantonada", que permetia als assistents parlar directament amb ella.

L'atacant s'ha dirigit corrent cap a la congressista i ha obert foc, ha explicat el director d'informatius d'Arizona Public Media, Peter Michaels, en declaracions a la ràdio pública NPR. Giffords estava conversant amb una parella quan ha estat tirotejada des de poc més d'un metre de distància, ha assenyalat Michaels. Després hauria atacat indiscriminadament els assistents a l'acte. Encara es desconeix la raó per la qual l'atacant ha obert foc en el míting de Giffords, però cal recordar que la crisi econòmica ha afectat durament l'estat d'Arizona, fet que ha desencadenat una llei estatal que endureix la condició de vida dels immigrants sense papers. La congressista s'havia mostrat moderada respecte a la promulgació d'aquesta llei.

Un jove de 22 anys ha estat identificat com a principal sospitós del tiroteig. Segons ha indicat la cadena de televisió CNN es tracta de Jared Lee Loughner. El jove té una compte de YouTube, Classitup10, on, a través d'un vídeo, es queixa de la taxa d'analfabetisme del districte legislatiu de Giffords i assegura que ha inventat una nova divisa nord-americana.

Giffords, de 40 anys, va ser elegida com a candidata del Partit Demòcrata el 2006 i des d'aleshores ha renovat dues vegades el seu càrrec com a representant per Arizona, l'última el 5 de novembre del 2005, quan es va enfrontar amb un membre destacat del moviment conservador Tea Party, del Partit Republicà. 

La congressista demòcrata està casada amb l'astronauta Mark Kelly, un veterà de la guerra de l'Iraq de 1991, amb el qual té dos fills.

"Tragèdia inexplicable"

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha fet públic un comunicat en què ha qualificat el tiroteig de "tragèdia inexplicable". Un "terrible acte de violència sense sentit", ha assegurat, que "no té lloc en una societat lliure".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut