Les malalties minoritàries són la primera causa de mort en nadons de menys d'un any. (Foto: Reuters)
Les malalties minoritàries són la primera causa de mort en nadons de menys d'un any. (Foto: Reuters)
Barcelona

Algunes embarassades suggereixen avançar el part per poder cobrar el "xec nadó"

Algunes dones embarassades suggereixen aquestes setmanes als seus ginecòlegs d'avançar el part abans de l'1 de gener per tal de poder cobrar el "xec nadó". Aquesta ajuda de 2.500 euros és una de les mesures afectades pel pla d'austeritat del govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

Actualitzat
Ginecòlegs, sobretot de clíniques privades, han rebut durant les últimes setmanes pressions per avançar naixements, de manera que els pares poguessin cobrar l'ajuda de 2.500 euros batejada com a "xec nadó". L'Institut Dexeus ha admès a Catalunya Ràdio que ha rebut diverses peticions, però que només han acceptat avançar algunes cesàries programades i que han prioritzat per sobre de tot la salut de la mare i de la criatura. A banda d'aquests casos, la Dexeus ha rebutjat les peticions d'induir el part, segons ha explicat el cap d'obstetrícia de la clínica, Alberto Rodríguez Malcón.

Diversos col·lectius sanitaris han rebutjat l'opció d'avançar parts innecessàriament i ho han qualificat d'"absolutament contraindicat". L'Associació Espanyola de Llevadores ha afirmat que no val la pena "assumir riscos innecessaris" i ha recordat que la cesària "multiplica per set" el risc de mort materna. En la mateixa línia, el Centre Nacional d'Ecografia en Ginecologia i Obstetrícia ha qualificat de "desaconsellable" l'avançament dels parts i ha indicat que, si aquest avançament provoca complicacions, les repercussions poden ser negatives per al nadó i per a la família i els danys "solen ser més cars que el 'xec nadó'".

El "xec nadó" és una mesura que va implantar José Luis Rodríguez Zapatero l'any 2007 i que va suprimir el maig del 2010 quan va anunciar el pla d'austeritat per reduir el dèficit a instàncies de la Unió Europea. Durant aquest temps, més d'un milió i mig de mares han rebut aquesta ajuda.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut