València i Athletic sumen la segona victòria a la Lliga i aguanten el ritme del Madrid i el Barça

El València i l'Athletic Club són els únics equips de Primera Divisió que aguanten el ritme del Barça i el Madrid. El conjunt xe va sumar aquest diumenge la seva segona victòria de la temporada, i ho va fer de manera contundent: 2-4 al José Zorrilla de Valladolid. Dos gols de Villa, un de Mata i un altre de Silva van destrossar l'arriscada estratègia de José Luis Mendilibar. D'altra banda, els lleons es van imposar per la mínima al camp del Xerez amb un gol de David Prieto en pròpia porta.

Valladolid, 2 - València, 4

José Luis Mendilibar és un entrenador que sempre aposta per jugar al límit i avançar la línia defensiva al mig del camp per deixar els davanters rivals en fora de joc. Una tàctica molt arriscada que contra els equips grans li acostuma a sortir malament, com es va demostrar la temporada passada. I aquest diumenge, contra el València, tampoc li va anar bé.

A la primera part, el conjunt xe va destrossar el Valladolid. En el minut 10, Silva va fer el 0-1 en rematar de cap una centrada de Mata. Tot seguit Villa va poder fer el segon, però el seu xut va ser desviat per Marcos i va picar al travesser. Va ser llavors quan el Valladolid es va trobar amb un regal en forma de refús de Moyá que Nauzet va aprofitar per fer l'1-1. Però va ser un miratge. El València es va refer de seguida, i Villa i Mata, per velocitat, van posar l'1-3 abans dels descans.

La petita revifada del Valladolid amb què va començar la segona part -ocasions de Cannobio i Arzo conjurades per Moyá- va donar pas a un altre recital del València a la contra. En el minut 56, Miguel va robar una pilota a Baraja, la va cedir a Villa i l'asturià va entrar com una fletxa dins l'àrea per marcar l'1-4, que deixava l'enfrontament dat i beneït. Cal remarcar, però, que el Valladolid no va llançar mai la tovallola i que fins i tot va trobar el premi del 2-4 en el primer gol de Manucho a la Lliga espanyola.

Xerez, 0 - Athletic Club, 1

Chapín acollia el primer partit de la seva història a Primera Divisió, i la veritat és que el començament va estar a l'altura de les expectatives. Bergantiños va estar a punt de fer l'1-0 en el minut 5 en un tir enverinat que va refusar miraculosament Iraizoz i, tot seguit, Renan va aturar un penal llançat per Javi Martínez.

Tota aquesta intensitat inicial es va anar apaivagant a poc a poc, potser fruit del xàfec que va caure a la ciutat andalusa. En una acció aïllada, en el minut 32, Susaeta va fer una centrada molt forta que David Prieto va introduir a la seva pròpia porteria i que va uosar el 0-1 a favor de l'Athletic. A més, Llorente va poder fer el 0-2 al temps afegit en un cop de cap que va picar dues vegades al travesser.

A la represa, els bascos van jugar a nedar i guardar la roba, la qual cosa va facilitar els atacs del Xerez. Un xut de Bergantiños va sortir fregant el pal en el minut 52, i després Gorka faria l'aturada de la nit en una canonada de Viqueira. L'Athletic també hauria pogut marcar si no hagués estat per Renan, que va salvar els intents de Llorente i Susaeta, però el domini andalús va ser absolut.

Sort per als lleons que Mendoza va veure la vermella per una falta sobre Muniain i va alleugerir els últims minuts de pressió del Xerez.