Ciclisme

Una "urgència" estomacal de Tom Dumoulin posa en perill el seu liderat en l'etapa reina del Giro

El líder del Giro s'ha vist obligat a parar just abans de començar l'últim port del dia, en el tram decisiu de l'etapa. Amb la cursa llançada, ha cedit més de dos minuts als rivals a la meta de Bormio

Daniel AlentoActualitzat

L'italià Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) s'ha imposat a l'esprint a la meta de Bormio a l'espanyol Mikel Landa (Sky) en la setzena etapa del Giro, de 222 quilòmetres amb un port de categoria especial i dos de primera. Ha estat la primera victòria d'un ciclista italià en l'edició del centenari d'aquesta cursa. Nairo Quintana (Movistar) ha entrat a 12 segons. El líder Tom Dumoulin (Sunweb) ha cedit 2 minuts i 17 segons per culpa d'una "urgència" i de poc no perd el liderat.

L'etapa reina del Giro d'Itàlia ha tingut un gir de guió inesperat que dona emoció a la cursa. Dumoulin, just abans de començar l'ascensió de l'últim port del dia, Giorgio di Santa Maria (primera categoria), ha hagut d'aturar-se per anar de ventre. Contràriament al que va passar a la quinzena etapa, on l'holandès va renunciar a treure profit de la caiguda del segon de la general, el colombià Nairo Quintana, aquesta vegada ningú ha donat treva a Dumoulin.

El Bahrain-Merida de Nibali ha passat al davant del grup principal imprimint un ritme exigent. Dumoulin, que havia cedit un minut i mig, ha intentat enllaçar sense comptar amb l'ajuda de cap company. Tot i això, ha aconseguit acostar-se a només 1 minut quan han començat els atacs entre els homes forts. Nibali i Quintana han fet la selecció per marxar amb Domenico Pozzovivo (AG2R) i Ilnur Zakarin (Katuixa).

A Giorgio di Santa Maria, el tercer port, una vegada feta la selecció, Dumoulin ha tornat a cedir temps. Ja a punt de coronar, Nibali ha intentat marxar en solitari sense èxit. L'italià ho ha aconseguit en el descens de prop de 20 quilòmetres fins a Bormio. Ha capturat Landa, l'únic supervivent de l'escapada inicial, i tots dos han col·laborat fins a la meta.

La setzena etapa s'havia obert amb la fuga d'un grup de 17 corredors, que han coronat el cim Scarponi al Mortirolo (primera categoria). Luis León Sánchez, home de l'Astana i company del ciclista italià mort a l'abril atropellat per un campió mentre s'entrenava, ha passat el primer pel cim com a homenatge. Ningú del grup ha disputat l'esprint al ciclista espanyol.

En el segon port, l'Stelvio (categoria especial), han començat a produir-se salts en el grup d'escapats, amb la participació de Mikel Landa (Sky), mentre al darrere els favorits continuaven tranquils. De fet, l'únic moment destacat de la seva ascensió ha estat quan Dumoulin i Bauke Mollema (Trek) han increpat un aficionat colombià que volia ajudar Quintana empentant-lo.

A la classificació general, Dumoulin ha mantingut un dia més el mallot rosa del líder, però ha vist molt reduït el seu avantatge. Quintana continua segon, però a només 31 segons de distància. Completa el podi Nibali, a 1 minut i 12 segons del liderat.

L'explicació de Dumoulin

Al final de l'etapa Dumoulin ha explicat que "necessitava frenar i baixar de la bicicleta perquè, amb perdó, em cagava". El líder del Giro ha reconegut que "em trobo malament, molt enfadat pel temps que he cedit. Ha sigut una complicació de la cursa, però no vaig pensar que influiria tant en el resultat". El ciclista del Sunweb ha reconegut que s'ha fet a sobre les seves necessitats en una segona ocasió abans d'arribar a la meta.

Dumoulin, que a la quinzena etapa va esperar el seu gran rival Quintana quan va caure, ha justificat, però, que els seus contrincants no li hagin tornat el gest: "He sentit que Movistar ha baixat una mica el ritme. No crec que hagin fet malament continuant, la carrera anava llançada i no se li poden donar tres minuts de marge a Kruijswijk (un dels escapats que anaven al davant). És una situació molt difícil. No sé què dir".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut