Un golàs de Messi dona la crucial victòria al Barça en el duel contra l'Atlètic de Madrid (1-0)

Amb aquesta victòria (1-0) , els blaugranes agafen aire en el liderat de la Lliga i s'allunyen a 8 punts dels "colchoneros"

Jordi SunyerActualitzat

El Barça ha homenatjat avui Quini a la graderia del Camp Nou, al videomarcador i també sobre la gespa. El Brujo va guanyar els cinc partits de Lliga que va disputar vestit de blaugrana contra l'Atlètic de Madrid, i fins i tot va marcar en el primer. Pocs homenatges tan apropiats com reeditar aquelles victòries 35 anys després, amb un espectacular gol de Messi (1-0) i en un partit que encarrila la Lliga, el títol que Quinocho mai va poder aconseguir.

Valverde ha triat l'onze més desbocat possible, amb Iniesta, Messi, Suárez i Coutinho, si bé el trident sud-americà s'havia alineat ja en els últims tres duels de Lliga al Camp Nou. En atac, el brasiler s'ha situat a la banda dreta en un 4-3-3, però en defensa, era l'home encarregat de tancar la segona línia blaugrana de quatre. Tampoc s'ha complicat Simeone, amb Diego Costa i el cobejat Griezmann en punta, escortats a les bandes per Saúl i Koke.

Que les dues primeres faltes del partit hagin estat de l'Atlètic i que els quatre primers córners, executats en només deu minuts, hagin estat blaugrana ha transmès una idea del guió del duel, escenari similar al d'altres recents partits del Barça a casa. Això vol dir que el joc ha transcorregut en camp madrileny, però que les ocasions, al principi, han estat escasses. Busquets ha desviat un xut amb poc angle de Coutinho per forçar la primera intervenció d'Oblak (6'), en l'únic ensurt del primer quart d'hora. La parròquia culer ha anat acumulant greuges contra l'arbitratge, rigorós amb els locals però, a judici de l'afició barcelonista, permissiu amb les accions més contundents dels de Simeone, indemnes pel que fa a les amonestacions fins que Vrsaljko ha tombat Suárez a la mitja hora de partit. Algú deu haver pensat en la ironia de la designació d'un Jesús Gil per dirigir un Barça- Atlètic de Madrid.

En aquest marc, res com la inventiva de Messi per encendre el Camp Nou, avui amb la millor entrada de la temporada. Com a aperitiu, l'argentí ha marxat de tres rivals amb un sol cop sec, però el seu xut centrat no ha inquietat el porter visitant (20'). I, sis minuts després, Messi ha servit per tercera jornada consecutiva una de les seves millors receptes, el llançament de falta directa, el sisè que ha firmat aquesta temporada. Tot i que Oblak (1,86 m) ha fregat l'esfèrica, la paràbola traçada per l'esquerra de Messi ha estat inapel·lable, i l'argentí ha celebrat el seu gol 600 com a professional.

Messi també ha vist la primera targeta groga d'un partit que ha brutejat en diverses fases, per una entrada a Filipe Luis (28'). Ha estat poc abans que Iniesta, lesionat al bíceps femoral de la cuixa dreta després d'una lluita amb Vrsaljko, s'hagi hagut de retirar per deixar el lloc a André Gomes, que se sotmetia així a un examen probablement definitiu. Coutinho, també sotmès a l'exigència del soci culer, ha provocat les intervencions d'Oblak en dues ocasions (30' i 36'). El Barça tenia el partit tan controlat que Umtiti, pressionat, ha rebutjat una pilota a camp propi amb un cop d'esperó. Ter Stegen hauria pogut contemplar la prestació dels seus companys passejant pels seus dominis en patinet, com, segons han testimoniat avui les xarxes socials, ha fet per la rodalia del mercat gracienc de l'Abaceria.

Els de Simeone han iniciat la segona part més pressionants, menys replegats, generant certa inquietud en accions a pilota parada i, fins i tot, disputant la pilota als de Valverde. Una altra puntada impune, de Thomas sobre Piqué, ha provocat el segon ensurt en forma de lesió al costat local: el català ha marxat coix i l'expressió en el diàleg amb el doctor Ricard Pruna era de preocupació, però Piqué ha acabat el partit. També estava amoïnat Valverde amb la graderia de l'estadi, implacable amb un André Gomes mancat de confiança però que ha esperonat el portuguès en les accions en què ha mostrat més punt d'honor. Amb tot, la intranquil·litat més gran l'ha motivat un Barça que ha esdevingut inoperant en atac i imprecís en la construcció: Busquets ha comès algunes errades poc habituals en zones compromeses.

No ha estat fins a l'últim quart d'hora en què el Barça ha reviscolat ofensivament, amb un gol ben anul·lat a Luis Suárez per un clar fora de joc (76') i una volea de Busquets, a la sortida d'un córner, rebutjada per Oblak gràcies als seus reflexos (78'). Però l'última paraula l'ha tingut l'Atlètic, amb una rematada de Gameiro que ha acabat al fons de la xarxa però que estava ja prèviament invalidada per un fora de joc de Diego Costa, ben assenyalat (85'). Dominador en totes les estadístiques, el Barça hauria pogut veure com l'Atlètic li aixafava la guitarra vestit amb el mateix color groc amb què va guanyar una Lliga al Camp Nou. Però, des d'avui, el color que agafa el campionat és el blaugrana.