Mundial

Un gol agònic d'Iniesta a la pròrroga permet a Espanya proclamar-se campiona del món a Sud-àfrica (1-0)

La selecció espanyola s'ha proclamat campiona del món per primera vegada a la seva història. Al Soccer City de Johannesburg, l'equip de Vicente del Bosque va superar Holanda en una final agònica que es va decidir a la pròrroga gràcies a un gol d'Andrés Iniesta en el minut 116 de partit. L'heroi de Stamford Bridge amb el Barça va tornar a ser l'heroi al Mundial amb una diana providencial quan el matx semblava abocat a la tanda de penals. Dos anys després de guanyar l'Eurocopa a Alemanya, Espanya va demostrar per què és la millor selecció del planeta conquerint un títol mundial davant una Holanda impotent i que només va intentar recórrer al joc brut per aturar el millor joc dels espanyols.

Holanda tenia la il·lusió de conquerir el primer títol mundial de la seva història després de perdre dues finals consecutives en la dècada dels 70. Però l'actual "orange" no va poder honrar la memòria de la taronja mecànica liderada per Johan Cruyff i va haver de claudicar davant una Espanya que va demostrar per què ara mateix és la millor selecció del món.

Dos anys després de conquerir l'Eurocopa a Alemanya, la selecció espanyola ha mantingut el cercle victoriós guanyant el seu primer títol mundial a Sud-àfrica. En una final agònica disputada al Soccer City de Johannesburg, Iniesta, l'heroi de Stamford Bridge amb el Barça, va tornar a aparèixer per situar Espanya a la glòria. Quan el partit semblava abocat a la tanda de penals, el migcampista blaugrana va fer l'únic gol de la final en el minut 116 amb un xut creuat després de rebre una assistència de Cesc, un gol que va dedicar al seu gran amic Dani Jarque.

Abans de l'agònic desenllaç, el partit va tenir un guió previsible. Espanya va tenir el control i la possessió de la pilota davant una Holanda que va abusar del joc brusc per aturar el millor joc dels espanyols. Van Bommel i De Jong haurien pogut enfilar el camí dels vestidors abans d'hora però l'àrbitre anglès Howard Webb va estar molt permissiu i no va ser fins al minut 109 quan Holanda es va quedar amb deu homes per l'expulsió de Heitinga.

El joc brut dels holandesos va descentrar els espanyols amb un objectiu clar: aturar com fos Iniesta. Tot i això, la selecció espanyola va mantenir la calma i es va acabar emportant el títol després de perdre el primer partit de la fase de grups, una fita que no havia aconseguit mai abans cap equip en la història dels Mundials.

Amb el xiulet final es va desfermar l'eufòria sobre la gespa del Soccer City i el moment culminant de la nit va ser quan Casillas va rebre de mans del president de la FIFA, Joseph Blatter, el trofeu de la Copa del Món, que va aixecar al cel de Johannesburg. La selecció espanyola, amb vuit jugadors del Barça a les seves files, va fer història. Holanda, una selecció a la qual el futbol deu encara un Mundial, s'haurà de continuar esperant.