Espanyol

Un Espanyol desafortunat i tou perd a Eibar el quart partit com a visitant (3-1)

La lesió de Sergio García i decisions controvertides d'Undiano Mallenco han penalitzat tant els blanc-i-blaus com les pròpies errades, decisives en els dos gols bascos

Jordi SunyerActualitzat

Dos dels últims golejadors de l'Espanyol a Ipurua, Sergio García i Jurado, eren a l'alineació que Quique Sánchez Flores ha disposat aquest vespre. Però han estat un futbolista que havia marcat a Eibar amb l'Espanyol, Joan Jordan, i dos que encara s'havien d'estrenar, Kike García i Iván Alejo, els que han vist porta per deixar els tres punts a Guipúscoa. L'Espanyol, així, continua sent el segon pitjor equip de la Lliga a fora, incapaç de guanyar a domicili igual que el Màlaga, amb només tres punts al sarró de visitant com l'Alabès. En ocasions, és admissible culpar les circumstàncies: a Sergio García, la tercera titularitat li ha durat de Nadal a Sant Esteve, i les dues decisions més protestades d'Undiano Mallenco, una contra mal interrompuda i el penal que ha suposat el 3-0, han perjudicat els catalans. Però també cal un acte de contricció per a un equip que no ha sabut aprofitar les poques ocasions que ha creat i que ha facilitat dos dels gols rivals amb una badada defensiva i una pèrdua al cercle central. L'Espanyol no ha guanyat a Ipurua en cap de les tres últimes visites i, com sempre aquesta temporada, torna d'un desplaçament una mica més lluny de la zona noble.

Quique ha repetit l'onze que va superar dilluns el Getafe, però la proposta li ha durat quatre minuts. Una lesió muscular de Sergio García l'ha retirat del matx, disputat a una temperatura de sis graus, i ha forçat el retorn de Leo Baptistao després d'una lesió. El canvi no ha distorsionat una tendència clara des dels primers minuts, amb un Eibar que ha desplegat la seva versió més associativa i un Espanyol més contemplatiu. Els de Mendilibar, però, s'han avançat en un llançament de falta. L'exespanyolista Anaitz Arbilla l'ha executat amb precisió i contundència, Pau López ha volat per rebutjar la pilota però una rereguarda espanyolista molt lenta ha permès que Kike García, sol, inaugurés el seu compte golejador aquesta temporada (8').

S'ha vestit d'equip cantàbric l'Espanyol per intentar restablir l'equilibri, buscant l'esquena dels centrals amb enviaments llargs, però primer ha topat amb Undiano i després amb el porter Dmitrovic. El col·legiat ha assenyalat un fora de joc inexistent a Gerard Moreno quan el perpetuenc havia recollit una pilota filtrada que els deixava, a ell i a Baptistao, sols davant Dmitrovic (14'). Dos minuts després, Gerard no ha trobat cap obstacle per encarar el porter serbi, però li ha rebutjat la rematada amb el cos. Progressivament, l'Espanyol ha anat esgarrapant metres i possessió, però ha acabat sent una revifada en fals, davant un Eibar tan replegat com còmode en aquest escenari, veient que ha guanyat tots els partits en què s'ha avançat a Ipurua aquesta campanya. I així, poc després que Sergi Darder estavellés un llançament de falta lateral a la creueta de Dmitrovic (31'), el mateix migcampista mallorquí ha regalat una pilota en zona sensible al seu homònim balear Sergi Enrich. Iván Alejo ha llegit bé l'acció, ha rebut l'assistència d'Enrich havent guanyat la posició a Mario Hermoso i ha resolt amb un batzac creuat impossible per a Pau López (38'). Qui més sap jugar a la basca és, normalment, qui en treu més profit.

A l'Eibar també se li ha lesionat un jugador en el quart minut d'un període, però l'empordanès David Juncà s'ha estripat ja a la represa i amb dos gols d'avantatge per al seu equip. Quique ha provat d'esparracar el guió del partit donant entrada a Esteban Granero en substitució de Javi Fuego (54') i a Melendo en el lloc d'un Jurado fantasmagòric (61'), però els blanc-i-blaus han continuat ofensivament impotents i, a més, Undiano els ha firmat la sentència. En el minut 68, David López ha alçat la cama dreta a l'altura del rostre de Sergi Enrich, dins l'àrea de l'Espanyol. Enrich s'ha deixat caure posant-se les mans als ulls, però López l'ha tocat al braç, no a la cara. Si l'àrbitre hagués apreciat joc perillós, s'imposava marcar lliure indirecte, però després d'uns segons de dubte, ha apuntat al punt de penal. Joan Jordán ha enganyat el seu excompany Pau López (69') i ha liquidat el partit en la mateixa porteria en la qual es va estrenar com a golejador a Primera vestit de blanc-i-blau. El cop que no havia rebut Sergi Enrich en el penal l'ha acabat entomant d'aquell bastó que pica i no fa remor: en un exemple de justícia poètica, el de Ciutadella s'ha marcat el 3-1 en pròpia porteria (78') pentinant cap enrere una falta penjada per Granero. Però, malgrat algun fogot de Leo Baptistao en els últims minuts, la solidesa eibartarra ha tingut premi amb la tercera victòria al seu estadi, i la grisor de l'Espanyol l'ha conduït a la quarta derrota lluny de Cornellà- el Prat i a una altra setmana d'irrellevància en la classificació.