Chaves guanya l'etapa al davant de Kruijswijk (Foto: @giroditalia)
Chaves guanya l'etapa al davant de Kruijswijk (Foto: @giroditalia)
Ciclisme

Steven Kruijswijk sorprèn Vincenzo Nibali i es posa líder del Giro a Les Dolomites

El ciclista holandès ha sobreviscut millor que la resta dels homes importants de la cursa a la duresa dels sis ports de l'etapa reina per coronar-se com el nou líder del Giro

Daniel AlentoActualitzat

L'holandès Steven Kruijswijk (Lotto) és el nou líder del Giro d'Itàlia després d'una etapa reina d'aquesta edició que no ha decebut. Els 210 quilòmetres que separen Alpago i Corvara, amb 6 ports de les Dolomites pel mig (2 de primera, 3 de segona i un de tercera) han estat testimonis del triomf a la meta del colombià Esteban Chaves (Orica) i del canvi de liderat en una cursa totalment trencada a l'últim port, el Passo Valparola (2a).

En els primers quilòmetres de la catorzena etapa ja s'ha format una nombrosa fuga de 40 corredors, que ha arribat a tenir una màxima diferència de 9 minuts, i a poc a poc ha anat perdent efectius. D'aquest grup ha saltat el colombià Darwin Atapuma (BMC). L'última dificultat muntanyosa l'ha començat acompanyat del bielorús Kanstantin Siutsou (Dimension Data), que en algun moment ha arribat a ser el líder virtual del Giro, i l'austríac Georg Preidler (Giant), però els ha deixat enrere en aquesta ascensió final.

Un dels grans aspirants a priori al triomf final, l'italià Vincenzo Nibali (Astana) ha passat a l'atac en el penúltim port, el Passo Giau (1a). El seu company Michele Scarponi ha fet una gran pujada a aquest cim i ha provocat que el líder Andrey Amador (Movistar) quedés despenjat del grup de favorits. Tot i perdre gairebé un minut al coronar el coll, el ciclista de Costa Rica ha tornat a agafar-los després de superar de forma extraordinària un tram de descens de 7 quilòmetres.

A l'últim port Nibali ha tornat a atacar, i aquesta vegada només Kruijswijk i Chaves l'han pogut seguir en primera instància. Alejandro Valverde (Movistar) ha quedat tallat amb Amador, i ha començat a cedir molt de temps. Kruijswijk ha vist que l'italià anava just de forces i ha llançat un atac duríssim que només Chaves ha pogut resistir.

El líder de l'Astana no s'ha rendit i ha perseguit els dos homes que el precedien. A la rampa més temuda del port, el Mur del Gat, 500 metres amb una inclinació màxima del 19%, cedia uns 20 segons. Kruijswijk i Chaves han atrapat Preidler i Atapuma a 2 quilòmetres del final. A l'esprint, el més ràpid del quartet ha estat Chaves davant de Kruijswijk, Preidler i Atapuma.

Nibali ha entrat a 37 segons d'aquest primer grup. Valverde ha cedit 3 minuts i l'anterior líder, Amador, prop de 4. Després de les bonificacions, Kruijswijk és el primer de la classificació general del Giro amb 41 segons respecte a Nibali, 1:32 sobre Chaves, 3:06 sobre Valverde i 3:15 sobre Amador. Aquest diumenge es disputarà la quinzena etapa, una cronoescalada de 10,8 quilòmetres a un port de primera categoria, Alpe di Siusi, amb un pendent màxim de l'11%.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut