Ciclisme

Riblon culmina una llarga escapada imposant-se en el primer plat fort dels Pirineus

L'arribada en alt al port d'Ax-3 Domaines no ha deparat les sorpreses que la majoria augurava. L'excessiu tacticisme i la prudència entre els dos grans favorits a la victòria final, Andy Schleck i Alberto Contador, han servit perquè Cristohpe Riblon culminés una llarguíssima escapda amb una victòria en la 14a etapa del Tour. I és que tan estranya ha estat l'estratègia del mallot groc que ciclistes com Menchov i Samuel Sánchez ho han aprofitat per atacar en l'ascens final i retallar-li 15 segons en la general sabent, a més, que encara queden dies de Pirineus i, sobretot, la llarga contrarellotge de Bordeus.

Actualitzat
Veure Contador i Schleck vigilant-se de tan a prop i adoptant una estratègia tan conservadora en el temut ascens a l'Ax-3 Domaines ha desconcertat públic i corredors. L'etapa, de 181 quilòmetres, que obria les etapes pirinenques ha estat marcada per una llarga escapada però, especialment, per l'estret marcatge del mallot groc sobre el de Pinto en els últims quilòmetres.

Cristophe Riblon ha estat el més fort dels escapats en la pujada al port de Pailhères i l'ha coronat en solitari per, tot seguit, baixar a tota velocitat i començar l'ascens a l'Ax-3 Domaines amb més de dos minuts d'avantatge respecte al gran grup. Al pilot, Astana ha treballat duríssimament per desgastar rivals mentre algun corredor com Cunego o Sastre intentaven donar la sorpresa des de lluny. Malauradament per a ells, l'equip de Contador ha fet molt bé la seva feina i ha anat neutralitzant ciclistes a mesura que pujaven les rampes de les Domaines. 

Vinokurov ha llançat el grup de favorits camí del port de muntanya final com a pròleg de l'atac que, en teoria, s'havia de produir. Però a l'hora de la veritat ningú s'ha mogut. Contador ha intentat escapar-se en dues ocasions però Schleck li ha seguit la roda. El luxemburguès, però, tampoc ha adoptat una actitud agressiva i s'ha limitat a mantenir una estratègia conservadora, vigilant de prop el madrileny.

Contador s'ha atipat de la falta de moviments i ha marxat a la cua del grup de favorits a l'espera d'algun moviment. Aquest no s'ha produït -Schleck l'ha seguit com una ombra-, i això ho han aprofitat Denis Menxov i Samuel Sánchez per obrir-hi un lleu forat. Ni Contador ni Schleck han respost a l'atac i el rus i l'asturià han anat a la caça d'un Riblon que finalment ha creuat la línia de meta en solitari. Menxov i Sánchez han arribat a 54 segons del guanyador mentre que darrere seu, a 14 segons, entrava el grup amb Contador, Schlek, Purito, Gesink i Van der Broek.

Aquest fet, doncs, permet el rus i l'asturià reduir diferències respecte als dos favorits i deixa entreveure que les hostilitats entre els grans arribaran amb el Tourmalet com a escenari i a l'espera de la contrarellotge final.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut