Jugadores de les Minnesota Lynx amb samarretes de "Black Lives Matter" (Foto: twitter)
Jugadores de les Minnesota Lynx amb samarretes de "Black Lives Matter" (Foto: twitter)
Bàsquet

Rebel·lió interna a la WNBA per la prohibició a les jugadores de lluir samarretes de "Black Lives Matter"

La decisió de la lliga d'imposar una multa a les jugadores per donar suport públicament, en l'escalfament dels partits, a la denúncia contra les morts injustificades de ciutadans negres a mans de policies dels Estats Units, ha encès els ànims, a dins i a fora de la WNBA

Actualitzat

La WNBA s'enfronta a una polèmica racial després de la decisió de la lliga professional femenina de bàsquet de multar les jugadores de tres equips, Indiana Fever, New York Liberty i Phoenix Mercury per fer l'escalfament amb samarretes negres i no amb les oficials de la franquícia corresponent.

Les samarretes negres eren de la mateixa marca que vesteix oficialment la lliga, però això no ha evitat les multes de 500 dòlars per a cada jugadora i 5.000 per a cada equip. La WNBA les sanciona per trencar les regles d'uniformitat, però la multa habitual en aquests casos és de 250 dòlars per a l'infractor.

Les jugadores volien mostrar la seva adhesió a la campanya "Black Lives Matter", que denuncia les morts injustificades de ciutadans negres a mans de la policia dels Estats Units. Tot i que la Lliga ha manifestat el seu suport al posicionament polític de les protagonistes de l'espectacle basquetbolístic, però prefereix que ho manifestin fora de les pistes.

La presidenta de la WNBA, Lisa Borders, en el càrrec des de fa 4 mesos, va afirmar: "Estem orgulloses del posicionament de les nostres jugadores i la seva demanda apassionada de trobar solucions no violentes als problemes socials, però esperem que respectin les normes d'uniformitat de la Lliga".

El criteri de l'NBA

Aquesta determinació oficial, però, no ha estat ben rebuda. Una associació que lluita pels drets civils, National Action Network, s'ha ofert a pagar les multes. El seu líder, el reverend Al Sharpton, està considerat un dels més influents dels Estats Units en aquests temes. Les jugadores també han rebut el suport d'una de les estrelles de l'NBA, el jugador dels Knicks Carmelo Anthony, que ha declarat: "No veig cap motiu per multar-les. En tot cas, els haurien de donar suport."

Lebron James i Derrick Rose no van rebre cap multa per lluir samarretes amb el lema "I Can't Breathe" després de la mort el 2014 d'Eric Garner a mans d'un policia de Nova York. La millor lliga de bàsquet del món tampoc va multar els seus jugadors quan van expressar el seu descontentament davant les declaracions racistes del llavors propietari de Los Angeles Clippers, Donald Sterling.

La presidenta del sindicat de jugadores, l'All Star Tamika Catchings, ha afirmat que "enlloc de donar-nos suport com van fer amb el tiroteig d'Orlando (l'atac a un local popular entre la comunitat gai al juny amb un balanç de 49 morts), ens estem barallant". En aquella ocasió, va ser la mateixa WNBA la que va repartir les samarretes a totes les seves jugadores. Ara, la base de les Liberty Tanisha Wright ha afirmat que no poden decidir a quines iniciatives poden donar suport i a quines no en funció dels seus interessos.

Possibles protestes als Jocs

La primera reacció de les jugadores de la WNBA es va produir la nit de dijous. Després del partit entre les Liberty i les Fever, es van negar a respondre cap pregunta referida al seu duel. Van decidir parlar només de temes socials. La lliga els ha prohibit trencar la uniformitat a la pista, però han decidit portar les samarretes negres als vestidors, abans i després dels partits.

El tema pot tenir un recorregut més llarg del que la Lliga voldria. La jugadora de les New York Liberty Tina Charles vol parlar amb les seves companyes a la selecció olímpica dels Estats Units, i amb els membres del "Dream Team" masculí, de cara a preparar algunes accions per donar visibilitat a la protesta als Jocs de Rio.

La competició olímpica ha provocat una aturada d'un mes a la WNBA, que ha començat aquesta matinada de divendres. La lliga desitjaria que durant aquest temps la polèmica es diluís. Les jugadores, la gran majoria afroamericanes, no semblen disposades a deixar de banda la seva preocupació davant d'un tema tan sensible.

Anar al contingut