Compareixença de Mariano Rajoy després del Consell de Ministres
Compareixença de Mariano Rajoy després del Consell de Ministres

Rajoy cessa el govern, dissol el Parlament i convoca eleccions el 21 desembre

Actualitzat

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat les mesures acordades pel Consell de Ministres com a resposta a la declaració d'independència del Parlament d'aquest divendres.

Rajoy ha anunciat la nul·litat de les resolucions aprovades avui al Parlament, la destitució del president Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras i la resta de consellers del govern de la Generalitat.

També ha anunciat la dissolució del Parlament i eleccions autonòmiques el 21 de desembre. De fet, el dijous 21 de desembre és el primer dia que es poden convocar eleccions segons la Llei Orgànica del Règim electoral Central (LOREG).

Rajoy ha assegurat que l'Estat té el que ha de tenir per tornar a la normalitat legal:

"L'Estat disposa de mitjans suficients perquè de forma pacífica i moderada es recuperi la normalitat legal."

Rajoy ha subratllat que les mesures aprovades a l'empara de l'article 155 de la Constitució són una clara resposta a aquells que volen imposar-se per la força:

"Els que pretenen imposar per la força dels fets consumats el segrest inadmissible de la majoria dels catalans" i el "furt d'una part del territori a la majoria dels espanyols".

Els cinc decrets aprovats

Segons fonts de Moncloa, els decrets aprovats en el Consell de Ministres són cinc, i el més sorprenent, és el cinquè, que de fet és un doble decret, on es dissol el Parlament i es convoquen eleccions.

El primer es centra en el cessament de Puigdemont i Junqueras. El segon es basa en el cessament de la resta del govern de la Generalitat.

El tercer decret aprovat es centre en la creació dels òrgans equivalents a cada ministeri per assumir les competències de cada departament de la Generalitat, és a dir, que de moment no es crea un òrgan específic per controlar les competències del govern català.

De moment no s'ha nomenat una autoritat única, no hi ha un delegat especial del govern espanyol a Catalunya que coordini totes aquestes funcions. Roberto Bermúdez de Castro, secretari d'Estat d'Administracions Territorials, serà qui de moment coordina i una primera comissió de secretaris d'estat i subsecretaris perquè adoptin les primeres mesures

El quart decret és el que extingeix les delegacions de la Generalitat a l'estranger. També cessen tots els alts càrrecs corresponents a les conselleries de la Generalitat i 141 persones eventuals que treballen en diferents gabinets de la Generalitat. Entre aquests hi ha el secretari general de la conselleria d'Interior i el director general de la policia catalana, Pere Soler. De moment, el Major Trapero no està cessat.

El president espanyol ha fet un tuit poc després de finalitzar la seva compareixença on ha parlat de "jornada trista":

 

ARXIVAT A:
Article 155Procés catalàIndependència
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut