Alpinisme

Òscar Cadiach: "Primer són les persones i després són les muntanyes"

L'alpinista ha passat per "Els matins" de TV3 per explicar tots els detalls de la gesta que va aconseguir en convertir-se en el primer català que ha fet els 14 vuitmils de la Terra sense oxígen

Actualitzat

Òscar Cadiach, encara amb la felicitat d'haver-se convertit en el primer alpinista català de coronar els 14 cims de 8.000 metres del planeta sense l'ajuda d'oxigen artificial, torna la setmana vinent als Alps a continuar amb el seu ofici de guia, on ja té a la butxaca 33 cims del Mont Blanc i 9 del Cerví.

Arribar a final de mes, confessa al programa "Els matins" de TV3, és també un repte

32 anys per completar els 14 vuitmils des de que va començar amb el Nanga Parbat (1984), li han aportat un cúmul d'experiències, i ara li agrada transmetre aquesta riquesa viscuda a la gent que l'envolta.

En el moment de fer el Nanga Parbat no pensava a fer els 14 vuitmils, tan sols en complir el somni de poder coronar un vuitmil amb dos companys més, set dies en estil alpí, obrint un nou itinerari per la paret més llarga del món.

L'enyorança pels companys perduts també és un sentiment que aflora en Cadiach després de tants anys en l'elit de l'alpinisme mundial: "Hem fet moltes muntanyes però molta gent que ens ha acompanyat ara ja no hi són".

Cadiach reconeix que ara vivim una època d'una vessant més competitiva de l'alpinisme però ell prefereix allunyar-se'n. S'alegra de continuar amb un esperit més romàntic i arribar dalt d'un cim per compartir-lo amb la gent que l'envolta i disfrutar-lo amb una cervesa després.

"Primer són les persones i després són les muntanyes", la paciència esperant una finestra de bon temps va ajudar Òscar Cadiach a assolir l'últim dels 14 vuitmils que li faltava, el Broad Peak, al Pakistan, de 8.047 metres d'altitud el passat 27 de juliol.

Òscar Cadiach reconeix que Latorre i Kilian Jornet són més joves i que tenen un gran futur per endavant i els desitja molta sort. Destaca i admira la qualitat de Kilian Jornet per assolir els seus somnis com va fer ell mateix el 2011 quan va decidir coronar els set vuitmils més alts del planeta, que li faltaven.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut