Yorck Olaf Schumacher arribant als jutjats (Foto: EFE)
Ciclisme

"Operació Port": un expert contractat per l'AMA afirma que les autotransfusions poden causar la mort

El pèrit alemany Yorck Olaf Schumacher, expert independent contractat per l'Agència Mundial Antidopatge (AMA), ha rebutjat aquest divendres que les autotransfusions suposin una ajuda per al sistema immunològic, ja que són "un desafiament per al sistema" i poden causar errors d'òrgans i provocar la mort.

Actualitzat
L'expert independent Yorck Olaf Schumacher, contractat per l'Agència Mundial Antidopatge (AMA), que ha reprès el testimoni en el judici de l'"operació Port", interromput fa dos dies per problemes amb la traducció, ha confirmat els "riscos innecessaris i greus per a la salut" que poden implicar les autotransfusions com les que feia Eufemiano Fuentes.

Davant les preguntes de l'AMA, el pèrit ha negat l'argument de Fuentes sobre els beneficis de les autotransfusions o transfusions autòlogues després d'un exercici físic com el que fan els ciclistes per ajudar el sistema immunològic. "No té sentit. El sistema immunològic, igual que un altre, es veu afectat per l'exercici físic. No hi ha cap mètode per reforçar-lo en termes mèdics en pacients normals. Les transfusions de sang no poden tenir aquest propòsit perquè representen un desafiament per al sistema més que una ajuda".

Segons ha dit, "un dels principals efectes secundaris és una reacció a la sang, perquè, mentre la sang és a la bossa, algunes cèl·lules viuen i altres moren i segueixen a la bossa fins al moment de la infusió".

"Quan es fa la reinfusió, tot això entra de cop a la sang i el sistema immunològic s'hi ha d'enfrontar i poden sorgir diferents situacions. Una reacció normal seria febre, sensació de tenir molta calor o molt fred i, si no es tracta, pot provocar que els òrgans fallin, perquè els residus bloquegen els òrgans i poden provocar la mort", ha explicat.

L'expert ha indicat que en les transfusions autòlogues es podria produir "la lesió pulmonar aguda relacionada (TRALI), que és una reacció del teixit del pulmó davant algunes cèl·lules de la sang transfosa". "Passa en una de cada mil transfusions i del 3 al 5% de les vegades és mortal", ha dit.

Per aquest motiu, Schumacher ha comentat que "sempre s'intenta emmagatzemar els productes de sang el mínim temps possible, perquè, com més temps estiguin emmagatzemades, més s'aguditzen aquests problemes".

Yorck Olaf Schumacher és especialista en medicina interna i esportiva, autor d'investigacions sobre l'adaptació de les cèl·lules sanguínies a l'exercici físic i assessora organitzacions esportives sobre aquest assumpte.
Anar al contingut