Nairo Quintana al final d'una etapa de la Vuelta (EFE)
Nairo Quintana al final d'una etapa de la Vuelta (EFE)
Ciclisme

Nairo Quintana s'assegura el triomf final a la Vuelta resistint els atacs de Chris Froome al port d'Aitana

Froome tenia aquest dissabte l'última oportunitat de recuperar el minut i 21 segons que el separaven del mallot vermell de líder que duia Quintana. El britànic ho ha intentat, però el colombià s'ha mostrat més fort que ell

Daniel AlentoActualitzat

Nairo Quintana es proclamarà diumenge guanyador de la Vuelta a Espanya del 2016, després de l'última etapa de tràmit amb final a Madrid. El ciclista colombià ha demostrat que és el més fort de la cursa resistint tots els atacs del segon de la general, el britànic Chris Froome (Sky), a l'últim port, el tancament a una dura etapa de 193 quilòmetres entre Benidorm i Aitana amb 4 ports de segona i final en un de categoria especial. El triomf parcial de la vintena etapa ha estat per Pierre Latour (Ag2r).

L'equip Sky ha plantejat la batalla des dels primers quilòmetres, intentant enviar homes al davant del grup principal per ajudar el seu líder Chris Froome en un posterior atac. El Movistar del líder ha saltat a cada atac per evitar-ho. Finalment s'ha format una escapada on anaven els tres primers de la classificació de la muntanya, Kenny Elissonde (FDJ) i Omar Fraile (Dimension Data), separats per només 3 punts, i Robert Gesink (Loto–NL Jumbo), més allunyat.

Elissonde ha pagat un atac molt matiner en el primer port del dia, i Omar Fraile ho ha aprofitat per sumar els punts necessaris per revalidar el seu títol de millor escalador de la Vuelta. Tot i que el francès ha intentat esmenar amb molta valentia la seva errada en els ports posteriors, no ha tingut prou forces per aconseguir-ho.

Després d'una lluita constant en els dos primers ports, l'Sky i el Movistar han firmat una treva en el següent. Una pau que ha trencat el tercer en discòrdia, l'Orica. En l'últim port de segona categoria ha atacat el quart de la general, el colombià Esteban Chaves, per prendre-li a Alberto Contador (Tinkoff) el tercer lloc del podi, del qual el separaven 1 minut i 11 segons. La diferència final entre els dos ha estat d'1 minut i 23 segons, prou per obtenir el seu botí.

Ja a l'últim port, l'Alt d'Aitana, de categoria especial, amb el grup de favorits molt reduït, Chris Froome ha intentat amb totes les seves forces deixar enrere Quintana en successius atacs, però el colombià s'ha mostrat molt sòlid i fins i tot ha superat el britànic a la meta amb un últim canvi de ritme que no ha agradat gens al vigent campió del Tour de França. Cap altre ciclista del seu grup els ha pogut seguit i tots dos han entrat a 46 segons de Chaves.

Al davant del grup d'escapats que encara resistia, Luis León Sánchez (Astana), que marxava en solitari, ha estat neutralitzat pel colombià Darwin Atapuma (BMC) i Pierre Latour (Ag2r). El francès, en un tram final del port ple de força, ha contrarestat l'últim atac del seu rival per apuntar-se el triomf de la penúltima etapa de la Vuelta del 2016.

El català David de la Cruz (Ettix-Quick Step), que ha arribat a la meta quinzè, ha millorat en dues posicions la seva classificació, i acabarà la Vuelta a Espanya en el setè lloc, a 11 minuts i 18 segons de Nairo Quintana.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut