Muntanya

Mor Junko Tabei, la primera dona que va fer el cim de l'Everest

La muntanyenca japonesa, que també va ser la primera a completar els Set Cims, tenia 77 anys i es va mantenir en actiu fins passats els 70
Junko Tabei

Junko Tabei, en un acte festiu, l'any 2005 a Katmandú (Reuters)

La muntanyenca Junko Tabei, la primera dona que va escalar l'Everest el 1975, ha mort als 77 anys, segons acaba de publicar la premsa japonesa.

Tebei va morir dijous passat a causa d'un càncer en un hospital de Saitama (als afores de Tòquio), però la família no ho ha volgut fer públic fins aquest cap de setmana.

L'escaladora nascuda a Fukushima va fer el cim més gran del món el 16 de maig de 1975, als 35 anys, i el 1992 també es va convertir en la primera dona a completar els anomenats "Set Cims", les muntanyes més altes de cada continent.

Tabei, que es va graduar en literatura anglesa a la Universitat femenina de Showa, va fundar el 1969 el Club de Muntanya per a Dones del Japó. Va escalar pics en més de 60 països i, ja fets els 70 anys, va continuar viatjant a l'estranger de manera regular per fer muntanyisme unes cinc o sis vegades l'any. Autora de nombrosos llibres, incloent-hi una biografia en la qual es definia com "una mestressa de casa que escala muntanyes", el 2008 va rebre el guardó Mountain Hero Award de l'institut de la muntanya de Washington.

Després del terratrèmol i el tsunami que va arrasar la zona nord-est del Japó el març del 2011, Tabei va començar a promoure les escalades de les muntanyes de la prefectura de Fukushima, on ella va néixer i una de les més afectades pel desastre.