La llegendària cronista de l'Everest Elizabeth Hawley ha mort als 94 anys (Reuters)
Alpinisme

Mor als 94 anys Elizabeth Hawley, la llegendària cronista de l'Everest i de l'Himàlaia

En reconeixement a la seva feina, el 2014 el govern del Nepal va decidir anomenar una muntanya de 6.182 metres com el cim Hawley

Actualitzat

La periodista nord-americana Elizabeth Hawley, coneguda com la cronista de l'Himàlaia i de l'Everest, ha mort als 94 anys a l'hospital de Katmandú, on va ser ingressada fa una setmana amb una pneumònia.

Hawley, que ha donat el seu vistiplau durant dècades, com si fos un autèntic certificat notarial, perquè un muntanyenc pogués dir que havia coronat l'Everest o un altre cim de l'Himàlaia, ha mort aquest divendres a les 2.50 a l'Hospital CIWEC de la capital nepalesa.

Després d'anys d'entrevistes i de conrear un coneixement profund sobre el muntanyisme i els cims del Nepal, malgrat no haver-les pujat, Hawley va fundar el 1991 la base de dades de l'Himàlaia, un registre que porta control de les ascensions d'expedicions i muntanyencs en els diferents pics en aquest país.

Nascuda el 1923 a Chicago, als Estats Units, Hawley va viatjar per primera vegada al Nepal el 1959 en un viatge que canviaria per sempre la seva vida. Posteriorment, es va establir a l'Himàlaia i va començar a treballar allà per l'agència de notícies Reuters. La cobertura de l'ascensió d'una expedició nord-americana a la muntanya Everest el 1963 faria que el seu interès pel muntanyisme es fes més gran i amb el temps una tasca a la qual va dedicar la seva vida.

Durant més de 50 anys va entrevistar milers de líders d'expedicions i xerpes per donar fe que els muntanyencs coronaven les grans altures de l'Himàlaia i passaven així a formar part del registre de llegendes del muntanyisme. En reconeixement a la seva feina, el 2014 el govern del Nepal va decidir nomenar una muntanya de 6.182 metres com el cim Hawley.

Les investigacions de Hawley han permès corroborar casos de frau de muntanyencs que van mentir sobre les seves suposades gestes. Com per exemple, la coreana Oh Eun-Sun, que va assegurar que havia pujat el Kanchenjunga, repte que l'hauria convertit en la primera dona a fer els catorze vuit mils.

Després entrevistar l'alpinista i als seus xerpes, Hawley va posar en el seu llibre de registres que la suposada gesta d'Oh estava "en disputa" i finalment la coreana va ser desautoritzada per la federació de muntanyisme del seu país, de manera que Edurne Pasaban es va quedar amb l'honor d'haver aconseguit la gesta.

La periodista es va retirar de les tasques relacionades amb el muntanyisme a principis del 2016 i la va substituir el seu assistent Bill Bierling, que treballava amb ella des del 2004.

Anar al contingut