Michael Woods celebra la victòria d'etapa al Balcó de Biscaia (@lavuelta)
Ciclisme

Michael Woods s'imposa al Balcó de Biscaia i Valverde i Mas retallen distàncies sobre Yates

El canadenc ha estat el més fort dels integrants de l'escapada del dia i s'ha imposat amb cinc segons d'avantatge sobre Dylan Teuns i deu segons respecte a David de la Cruz

Josep CochActualitzat

En els últims anys la Vuelta s'ha caracteritzat pel fet d'escanejar el territori per poder trobar ports de muntanya que convidin a l'espectacle. L'Angliru i la Bola del Mundo en podrien ser uns exemples. Aquest dimecres se n'hi ha afegit un altre, el Balcó de Biscaia, amb un vencedor sorprenent, el canadenc de l'Education First Michael Woods, que ha superat el belga del BMC Dylan Teuns i el català de l'Sky David de la Cruz. Els altres protagonistes del dia han estat Alejandro Valverde, que ha escurçat de 8 segons la diferència amb el líder, Simon Yates, i el mallorquí Enric Mas, que ha pujat fins al tercer lloc de la general en detriment de l'holandès Steven Kruijswijk, que ha caigut fins al cinquè lloc.

Michael Woods, resident a Girona, integrava un escamot de 26 corredors que s'ha format en els primers quilòmetres de l'etapa, on també hi havia el català De la Cruz. Aquesta escapada consentida, ja que cap dels protagonistes feia perillar el lideratge de Yates ni cap de les places d'honor, ha significat que per davant es lluités pel triomf d'etapa, mentre que el grup del líder lluitava per la general. Mentrestant, el belga de BMC Thomas de Gendt ha aprofitat l'escapada per sumar els punts necessaris per assolir el lideratge de la muntanya arrabassant-l'hi a Luis Ángel Mate, ara a quatre punts.

L'etapa s'ha començat a decidir en el darrer quart, on es trobaven concentrats fins a cinc ports de muntanya. Woods i el seu company d'equip, l'australià Simon Clarke, han començat a accelerar el ritme i això ha significat que l'escamot comencés a perdre unitats. Per darrere Omar Fraile, de l'Astana, era l'encarregat de marcar el ritme i ha tensat la corda d'allò més. L'ensurt de la jornada l'ha protagonitzat l'italià Fabio Aru, que ha caigut en el tram d'aproximació al darrer port de la jornada.

I s'ha arribat al darrer port de la jornada: el Balcó de Biscaia. Un port de poc més de 7 quilòmetres, amb un pendent mitjà del 9,7%, però amb trams que arriben fins el 24% de desnivell, veritables parets. I ha estat aquí on David de la Cruz, molt conservador durant l'etapa, ha atacat i ha fet la selecció definitiva. El de Sabadell s'ha endut amb ell Woods, Teus i Rafal Majka, els quals s'hi han jugat el triomf d'etapa. L'arribada al Balcó de Biscaia, nodrida de gent al llarg dels quilòmetres, s'ha decidit en un darrer quilòmetre amb una rampa de 600 metres infernal on Woods ha llençat l'atac definitiu i ha aconseguit la seva segona victòria com a professional, després de la que va aconseguir al Tour de Utah el 2015. Aquest any també havia assolit el segon lloc a la Lieja-Bastogne-Lieja. A cinc segons ha entrat el belga Dylan Teus, i a 10 el català De la Cruz. Un altre ciclista català, el navassenc Jordi Simon, ha hagut d'abandonar per una fractura de l'húmer després de patir una forta caiguda.

La duresa del darrer quilòmetre també ha servit perquè Valverde llancés un atac, al qual no ha pogut respondre el líder, però sí que ho ha fet Enric Mas, el gran beneficiat d'aquesta etapa. El minut i 4 segons que li ha tret a la meta a Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo), l'ha fet pujar fins al tercer graó del podi. L'altre damnificat de la jornada ha estat el colombià Nairo Quintana, qua ha arribat a la meta amb l'holandès del Lotto.

Demà la Vuelta arriba a Catalunya, amb lfinal d'etapa a Lleida. La 18ena etapa sortirà d'Ejea de los Caballeros i arribarà a la capital del Segrià després de 186 quilòmetres. Etapa plana en què es preveu una arribada a l'esprint.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut