LeBron James, aixecant el trofeu i Larry O'Brien que acredita els Cavaliers com els nous campions de l'NBA (Reuters)
Bàsquet

L'NBA es prepara per reconduir les protestes dels seus jugadors i impedir accions mentre soni l'himne nord-americà

Els esportistes professionals nord-americans no són aliens a les protestes als EUA per la mort de ciutadans negres a mans de policies. L'NBA, quan falta poc més d'un mes per al començament de la temporada, es prepara per a la situació.

Daniel AlentoActualitzat

Les protestes per les morts de ciutadans negres a mans de la policia als Estats Units han arribat a l'esport professional nord-americà. Primer van ser les jugadores de la WNBA, la NBA femenina, que van lluir samarretes negres durant l'escalfament en lloc de les oficials dels seus equips. La lliga les van sancionar.

Ara ha començat la temporada de la NFL. I el gest del quarterback dels San Francisco 49ers, Colin Kaepernick, d'agenollar-se mentre sona l'himne dels EUA ha tingut força més ressò pel seu alt component simbòlic. Altres jugadores l'han secundat, i han estat moltes les veus conegudes de la societat, l'esport o la política que s'han manifestat, a favor o en contra.

En breu començarà la pretemporada de l'NBA, preparant l'inici de la competició a finals d'octubre. La Lliga més universal dels Estats Units estudia com reconduir uns actes de protesta que de ben segur es produiran. Aquest estiu molts dels seus jugadors ja s'han posicionat a les xarxes socials denunciant aquestes morts. I l'NBA preveu que també expressin la seva protesta a les pistes.

El comissionat de l'NBA Adam Silver i la president del sindicat de jugadors, Michele Roberts, han enviat una carta conjunta als jugadors professionals indicant que l'important era treballar de manera conjunta a la recerca d'un marc adequat per trobar solucions. Un dels models seria l'acte d'aquest passat juliol a Los Angeles, on l'estrella dels Knickcs Carmelo Anthony va fer de moderador d'un debat públic amb representants de la policia, ciutadans i líders de la comunitat.

Un precedent que no agrada

La seva protesta ha costat a Kaepernick el lloc a l'equip titular, i l'ha convertit en el jugador menys estimat de l'NFL, segons les últimes enquestes realitzades. I és que tot el que es refereix a l'himne nord-americà és material sensible als EUA. El cas més clar és el de l'exjugador de l'NBA Mahmoud Abdul-Rauf.

El base dels Denver Nuggets, a començament de la temporada 1995-96, va decidir quedar-se al vestidor mentre sonava l'himne, amb permís de la seva franquícia. Tot va anar bé fins que la gent va començar a notar la seva absència. I al març de 1996, Abdul-Rauf va haver de donar explicacions: "La meva religió m'impedeix assistir a aquest ritual nacionalista. Per mi, la bandera i l'himne nord-americà són un símbol d'opressió, tirania i imperialisme".

El reglament de l'NBA l'obligava a estar dempeus i amb una postura respectuosa mentre sonava l'himne. I no el van deixar jugar mentre no complís la normativa. Evidentment, cada partit sense jugar se li restava de la nòmina. Finalment, es va arribar a un acord. El jugador s'aixecaria durant la interpretació de l'himne, però en lloc de retre-li homenatge podia pregar. Va tornar a jugar, però mai es va poder treure de sobre l'etiqueta de conflictiu als Estats Units. I va acabar donant el salt al bàsquet europeu.

Ara l'NBA no vol que es repeteixi el cas. I tot i que el dirigent de la lliga, el comissionat Adam Silver, ha animat els jugadors a fer-se presents amb els seus posicionaments a les xarxes socials i actes comunitaris, no vol cap acte a les pistes que es surti del guió previst. Com les protestes davant les paraules racistes del llavors propietari de Los Angeles Clippers, Donald Sterling. Llavors, però, el públic estava del costat dels jugadors. Tractant-se de l'himne, potser no.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut