aresta Mazeno del Nanga Parbat
Una part de l'aresta Mazeno del Nanga Parbat, on es va perdre el senyal d'Alberto Zerain i Mariano Galván
Muntanya

L'helicòpter de rescat confirma la desaparició d'Alberto Zerain i Mariano Galván al Nanga Parbat

En el vol de reconeixement s'han observat restes d'una allau sobre la zona de l'aresta Mazeno, on es va perdre el senyal dels alpinistes

Actualitzat

L'helicòpter de rescat ha confirmat la desaparició d'Alberto Zerain i Mariano Galván al Nanga Parbat (8.125 metres) després de detectar una allau sense supervivents a la zona. L'Aviació Militar del Pakistan ha informat que ha trobat un rastre de petjades que, de sobte, desapareix. Per tant, considera que l'expedició va quedar sepultada per la neu i ja ha donat la recerca per acabada.

El grup que segueix l'expedició des del País Basc ha assenyalat en un comunicat que aquesta situació porta "tristament, a descartar la possibilitat de supervivents".

L'alpinista alabès i el seu company argentí estaven desapareguts a l'aresta Mazeno del Nanga Parbat des de dissabte passat quan el "radiotracker" es va apagar després de marcar una caiguda de 150 metres, aproximadament, a uns 6.000 metres d'altitud.

La primera sortida de l'helicòpter va ser la matinada de dimecres passat, i, després de més de tres hores de recerca, l'equip es va veure obligat a tornar a causa del mal temps, que impedia la visibilitat de la ruta.

Des de llavors, la meteorologia no ha concedit una treva que permetés un segon intent fins a la matinada d'aquest dissabte, quan ha pogut confirmar la desaparició dels muntanyencs, segons fonts de l'entorn de l'alpinista vitorià.

Al voltant de les tres de la matinada ha començat el primer vol de l'helicòpter de l'exèrcit en un nou intent de recerca d'Alberto Zerain i Mariano Galván. El reconeixement s'ha fet en dues fases, amb una parada cap a les 6.00 per repostar i continuar amb un rastreig en què l'equip ha recorregut tota l'aresta en diverses ocasions i ha arribat als 7.400 metres d'altitud.

Després s'ha centrat en les últimes posicions que va marcar el GPS de la cordada hispanoargentina abans de deixar d'emetre senyal i on s'ha trobat "una placa de neu despresa que acabava formant una allau".

Anar al contingut