Futbol

L'economia del futbol espanyol és "insostenible" i està a punt de "rebentar"

El model econòmic del futbol espanyol de primer nivell és "insostenible" i està prop de "rebentar" per la delicada situació dels clubs, amb fins a deu d'aquests en un concurs de creditors a la Lliga BBVA, segons el catedràtic José María Gay de Liébana, que va presentar dimecres un estudi sobre els resultats econòmics de la temporada 2009-10. "Som campions del món, d'Europa, tenim el gran Barça i el gran Reial Madrid i tindrem deu clubs en concurs de creditors quan comenci la Lliga. És a dir, tindrem el pitjor futbol del món", va exposar el catedràtic. A la presentació que va realitzar a Barcelona a la seu del bufet Cuatrecasas Gonçalves Pereira, Gay de Liébana va explicar que altres lligues, com la Bundesliga alemanya o la Premier anglesa, estan en una situació financera molt més saludable, i que l'espanyola podria "rebentar".

Actualitzat
"No podem dir que està en risc de desaparèixer, però sí que podria rebentar una mica. Patirem tots, perquè segurament hi haurà creditors que no cobraran i jugadors que tindran problemes. Tot això ens ha de portar a una redimensió del futbol, no tothom pot ser el Barça i el Madrid", va declarar Gay.

Així, els clubs espanyols van perdre la temporada 2009-2010 un total de 213 milions d'euros, i en els últims quatre anys han perdut 837 milions, de manera que la viabilitat de la Lliga queda qüestionada. "Els que treballen en aquest sector, al final deixaran de cobrar. És insostenible", va dir Gay, que ho va exemplificar amb el cas de Rivaldo i el Barça, que se li va prometre que cobraria 12 milions d'euros, però al final li van donar la carta de llibertat per no poder pagar els seus elevats emoluments.

D'aquesta manera, Gay va comentar que els equips van anar més enllà de les seves possibilitats a l'hora de realitzar les seves operacions financeres, i ara els clubs tenen grans deutes que han de pagar a molt curt termini, segons reflecteix en la seva "Radiografia economicofinancera a manera de flaix sobre els clubs integrants de la Lliga BBVA temporada 2009-10."

"Al futbol s'ha viscut massa pensant en els miracles: en la requalificació i en els traspassos de jugadors", va explicar Gay, que considera que els clubs s'han recolzat massa en aquestes dues variants per quadrar els balanços econòmics. En aquest sentit, i a causa de la crisi, per Gay el valor dels jugadors ja no és el que era, perquè el valor de mercat s'obté mitjançant la capacitat de compra.

"Messi no pot valer 300 milions d'euros. Ni ell ni ningú, perquè ningú no els pot pagar. I Cristiano Ronaldo, crec que avui dia no val tant com es va pagar per ell. Es va pagar en uns moments d'èxtasi econòmica que ara no hi ha", va afirmar. Segons el seu estudi, la Lliga ha entrat en una dinàmica en la qual destaquen dos clubs, el Barça i el Reial Madrid, que són, amb diferència, els que més gasten, els que més ingressen i els que més bé gestionen aspectes com el màrqueting.

No obstant això, amb els números a la mà, per Gay, el club més ben gestionat la temporada 2009-10 va ser el CD Tenerife, amb un benefici de 8,7 milions d'euros, i la temporada anterior, el Numància, dos clubs que van perdre la categoria, de manera que el resultat econòmic sembla que està renyit amb el rendiment esportiu.

"Ja veurem què passa a la Lliga 2011-2012? Que Déu ens ajudi", va sentenciar Gay, que observa que la solució està passant ja pels petrodòlars i l'entrada de xeics i grans fortunes al món del futbol.
Anar al contingut