Mundial

L'Argentina de Messi cau humiliada contra Croàcia i queda a un pas de l'eliminació (0-3)

Rebic, després d'una greu errada de Caballero, Modric i Rakitic han fet els gols del triomf croat davant una selecció argentina sense recursos i massa angoixada

Xavi TorresActualitzat

L'Argentina bull. El resultat i la imatge donada per la seva selecció davant Croàcia portarà cua. Després de l'empat a 1 davant d'Islàndia en la primera jornada, Jorge Sampaoli ha canviat de dibuix i d'homes. El tècnic ha buscat la seguretat d'una defensa de tres centrals i ha posat a Mercado, Enzo Pérez i Acuña en el lloc de Rojo, Biglia i Di María. A la primera part, l'Argentina ha pressionat des del primer minut una Croàcia més prudent i menys nerviosa, coneixedora de la situació desesperada de l'equip de Messi. Els europeus han estat els primers a crear perill: Perisic ha fet lluir Caballero als 4 minuts.

L'equip sud-americà no te continuïtat en el seu futbol, sobretot, perquè el mig centre -Mascherano i Enzo Pérez- produeix poc. Això sí, a força d'amor propi s'ha acostat amb perill en alguns moments, com en una centrada-xut d'Acuña que ha anat a parar al travesser de la porteria de Subasic, o un malentès entre el mateix porter de Croàcia i Lovren que ha acabat amb un xut de Pérez, fora, quan el més fàcil era fer gol. Sense el protagonisme de Messi, que no ha aparegut en els primers 45 minuts, l'Argentina ha anat perdent gas a mida que la intensitat de la seva pressió ha cedit una mica. A poc a poc, Brozovic (Inter), Modric (Reial Madrid) i Rakitic (Barcelona) han anat traient el cap en el partit i així han arribat les últimes ocasions de la primera part, però ni Mandzukic (32') ni Rebic (45') han encertat en dues ocasions claríssimes.

L'Argentina ha sortit decidida després del descans i, de seguida (52'), el Kun Agüero ha posat a prova Subasic. Però, de cop, les il·lusions argentines han patit un cop mortal. Als 53 minuts, una cessió senzilla de Mercado al seu porter ha acabat amb una pífia garrafal de Caballero i amb la pilota als dominis del davanter Rebic, que ha aprofitat el regal per enviar la pilota a la xarxa de la porteria argentina. 1 a 0 de Croàcia. Caballero ha exhibit en una única acció tota l'angoixa que envolta el combinat de Jorge Sampaoli.

L'auto-pressió imposada pel grup i les urgències d'un país entregat al futbol ha provocat massa nervis com per exhibir la millor versió futbolística d'un equip que tampoc és extraordinari. Sampaoli ha fet entrar tres davanters més, Higuaín, Pavón i Dybala, per mirar d'empatar com fos però l'Argentina encara s'ha desordenat més. I Messi, enmig del no res, ha desaparegut per complet. Meza (63') i Dybala (70') s'han acostat amb perill però la desguarnida defensa argentina ha rebut l'estocada definitiva quan el madridista Modric ha marcat un golàs (80') gràcies a un xut amb rosca des de fora l'àrea. Rakitic (86') ha xutat al travesser un llançament de falta poc abans del 3 a 0 (91'), que ha fet ell mateix després d'una jugada en que tres futbolistes de Croàcia s'han presentat davant Caballero davant la passivitat dels jugadors argentins.

Dies complicats a la concentració argentina, especialment per Sampaoli i per Leo Messi. La selecció és l'únic espai on el millor futbolista del món sembla un futbolista mediocre. L'Argentina encara no està eliminada, però les seves opcions de classificació són cada vegada més petites. Per l'únic punt que ha sumat després de dues jornades i per la qualitat del futbol exhibit.