Joan Antoni Samaranch (Reuters)
Joan Antoni Samaranch (Reuters)
Olimpisme

L'antiga CiU intenta que l'alcaldessa Ada Colau reconegui el lideratge en els Jocs de Barcelona de Joan Antoni Samaranch

Després de la retirada del nom de qui va ser president del COI pel seu passat relacionat amb la dictadura franquista, ara l'antiga CiU intentarà que l'Ajuntament que presideix Ada Colau accepti una declaració institucional reconeixent els mèrits de Samaranch

Actualitzat

El grup municipal de l'antiga Convergència i Unió a l'Ajuntament de Barcelona presentarà en el pròxim ple una declaració institucional per commemorar la nominació de la ciutat com a seu dels Jocs Olímpics de 1992 on es reconegui el lideratge del llavors alcalde Pasqual Maragall i de l'aleshores president del COI, Joan Antoni Samaranch, en l'èxit de l'esdeveniment. A la declaració, que haurà d'aprovar el ple, es vol agrair la feina dels milers de voluntaris i es destaca que els Jocs van ser "motor de la transformació urbana, social, esportiva i de reconeixement internacional de la capital catalana".

El punt problemàtic d'aquesta declaració institucional és el nom de Samaranch. Abans de l'estiu, la CUP va presentar una iniciativa reclamant la retirada del pati d'entrada de l'Ajuntament d'una escultura donada pel responsable del COI quan la ciutat va ser designada com a seu olímpica per la vinculació del donant amb la dictadura franquista.

L'equip de govern que encapçala l'alcaldessa Ada Colau va fer cas a mitges de la petició. Va deixar l'estàtua al seu lloc, però va retirar la placa que deia: "El president del Comitè Internacional Olímpic, J. A. Samaranch, a la seva ciutat en record dels Jocs de la XXV Olímpiada". Va ser una decisió salomònica, però que no va agradar gens a l'antiga CiU ni al PP. Ni a moltes figures importants de la candidatura olímpica de la ciutat i els Jocs posteriors, que van declinar assistir a un dinar privat amb Colau.

El desacord, però, no va acabar aquí. I aquesta declaració institucional serà una nova batalla entre Barcelona en Comú i la resta de grups municipals.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut