Esports

L'Ajuntament de Barcelona retirarà l'escultura donada per Joan Antoni Samaranch pel seu passat polític

La proposta ha estat presentada per la CUP, que també demana modificar el nom del Museu Olímpic i de l'Esport Joan Antoni Samaranch

Eduard GarciaActualitzat

L'Ajuntament de Barcelona retirarà del pati del consistori l'escultura al·legòrica dels JJOO de 1992, donada per Joan Antoni Samaranch. Des de Barcelona en Comú, el tinent d'alcalde Gerardo Pisarello ha explicat que consideren "adequat retirar l'escultura, que va ser un regal al consistori. El seu lloc no està en els espais representatius de l'Ajuntament".

La proposta de la retirada ha estat presentada per la CUP, que també ha nterpel·lat el govern municipal sobre si es tenia previst suprimir o canviar el nom del Museu Olímpic i de l'Esport Joan Antoni Samaranch, nom que es va posar el 2010 a proposta de l'alcalde socialista Jordi Hereu. Sobre aquesta segona demanda, Pisarello ha emplaçat a "obrir un debat sobre la menció a Samaranch en el nom d'aquest museu".

El tinent d'alcalde ha argumentat aquestes decisions explicant que la figura de Samaranch és "controvertida", per una banda perquè hi ha una part de la ciutat que valora la seva contribució com a president del COI perquè els Jocs Olímpics de 1992 es fessin a Barcelona i per l'altra la "cara declaradament franquista" de Samaranch.

Josep Garganté, regidor de la CUP, ha recordat que Samaranch, a més de ser afiliat a Falange Espanyola Tradicionalista i de les JONS, també va ocupar diversos càrrecs amb responsabilitat política durant la dictadura franquista (regidor d'Esports de l'Ajuntament de Barcelona, procurador en Corts, delegat nacional d'Educació Física i Esports, president del COE i president de la Diputació de Barcelona). A més, Garganté ha recordat que el mateix Samaranch es definia com a "cent per cent franquista" i que l'ajuntament de Lausana, seu del COI, es va oposar a declarar ciutadà d'honor Samaranch "pel seu passat feixista".

 

El 1985, amb el govern de Convergència i Unió a la Generalitat, es va concedir a Samaranch la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya. El diari "Ara" recordava que el 2013, Xavier Trias va reconèixer que estaven estudiant la proposta d'Alberto Fernández Díaz, del Partit Popular, per posar el nom de Joan Antoni Samaranch a un carrer de la ciutat.

Anar al contingut