Johan Cruyff
Una de les imatges més genuïnes de Johan Cruyff en la seva època d'entrenador (Reuters)
Futbol

L'Ajuntament de Barcelona atorga a Johan Cruyff la Medalla d'Or al mèrit esportiu

El consistori ha valorat la figura del mite blaugrana com a "símbol del futbol mundial" compromès amb Barcelona i amb Catalunya

Actualitzat

El Ple de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest divendres, amb el suport de tots els grups excepte la CUP, concedir la Medalla d'Or al mèrit esportiu a títol pòstum a l'exjugador i exentrenador del Futbol Club Barcelona Johan Cruyff.

El consistori ha reconegut el futbolista, mort el passat mes de març, per ser un "símbol del futbol mundial" compromès amb Barcelona i amb Catalunya, així com per convertir l'esport en una eina d'inclusió social.

El tinent d'alcalde Jaume Asens ha afirmat que el jugador va influir en la mentalitat de diverses generacions de futbolistes i jugadors a través del seu joc al Barça i ha recordat que més de 70.000 persones van acudir al memorial instal·lat al Camp Nou els dies posteriors a la seva mort. Asens ha apuntat que l'arribada de l'holandès a Barcelona va suposar "una glopada d'aire fresc" enmig de la "foscor del franquisme" i ha destacat el seu compromís amb els valors democràtics.

Per la seva banda, María José Lecha, de la CUP, ha matisat que el seu vot contrari a atorgar la medalla a Cruyff no es deu al perfil del jugador en qüestió, sinó perquè consideren que el consistori no ha de tenir la potestat de "premiar" amb medalles "a unes persones per sobre de les altres". Lecha ha agregat que els reconeixements individuals "van en detriment" de les persones que treballen anònimament.

Al seu torn, l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias ha ressaltat que reconeixements com la Medalla d'Or al mèrit esportiu serveixen per premiar persones a qui es vol convertir en "referents" per a la ciutat. Així mateix, el convergent ha descrit a Cruyff com el "màxim exponent del futbol total" i ha recordat que el jugador, que va arribar al Barça el 1973 després de jugar deu temporades a l'Ajax holandès, va generar noves il·lusions i orgull de país a Catalunya.

Carina Mejías, de Ciutadans, ha assenyalat que Cruyff va crear escola i passarà "a l'Olimp dels esportistes" i ha recordat una de les seves expressions més cèlebres: "Sortiu al camp i gaudiu".

El regidor republicà Juanjo Puigcorbé ha assegurat que Cruyff, que també va exercir com a seleccionador català de futbol entre 2009 i 2012, "va transformar la mentalitat de tot un país" i ha destacat l'elegància del seu joc.

El socialista Jaume Collboni ha qualificat l'holandès com "un dels millors jugadors de futbol de tots els temps" i ha destacat el seu vincle amb la capital catalana i amb diverses causes socials, a les quals va cedir la seva imatge en un gran nombre d'ocasions.

Finalment, el president del grup popular, Alberto Fernández Díaz, ha subratllat que Cruyff "va saber compensar" el seu compromís amb Catalunya amb el fet d'expressar-se en castellà i ha recordat que es va posicionar en contra dels que "xiulen "els himnes nacionals en els partits de futbol.

Anar al contingut