Jim i John Harbaugh, protagonistes de la Super Bowl (Foto: Reuters)
Futbol americà

La Super Bowl és un afer entre germans

Els aficionats al futbol americà tenen la nit d'aquest diumenge la cita més esperada de l'any. Els 49ers de San Francisco i els Ravens de Baltimore disputen a partir de les 00.00 (hora catalana) la 47a edició de la Super Bowl, al Superdome de Nova Orleans.

Actualitzat
Els aficionats al futbol americà tenen la nit d'aquest diumenge la cita més esperada de l'any. Els 49ers de San Francisco i els Ravens de Baltimore disputen a partir de les 00.00 (hora catalana) la 47a edició de la Super Bowl, al Superdome de Nova Orleans.

La Super Bowl culmina la temporada de l'NFL, enfrontant els campions de les conferències Americana (AFC) i Nacional (NFC) en un únic partit considerat als Estats Units com l'espectacle esportiu més gran del món.

Es tracta d'un esdeveniment carregat d'anècdotes, intrahistòria i estadística. La principal d'enguany és un fet insòlit: els entrenadors que s'enfrontaran des de les banquetes aquesta nit són germans i, a més, fills d'un altre reconegut entrenador de la lliga universitària, Jack Harbaugh. El gran de la família, John (50 anys), dirigirà els seus Ravens contra els 49ers del petit, Jim (49). La situació s'ha vist tan entranyable que ha causat un furor mediàtic al país i els dos tècnics van aparèixer a la roda de premsa prèvia a la final acompanyats pels pares i la germana.

Per trajectòria, el campió de l'NFC, San Francisco, és el teòric favorit de la nit. Va acabar la temporada regular en la cinquena posició global de la lliga, amb un balanç d'11 victòries, 1 empat i 4 derrotes i en els "play-off" va superar els Packers de Green Bay i els Falcons d'Atlanta. Al llarg de la seva història, els 49ers han guanyat les cinc Super Bowl que han disputat, els anys 1982, 1985, 1989, 1990 i 1995. Si hi tornen, empataran amb els Steelers de Pittsburgh, els líders en el palmarès de l'NFL amb 6 títols.

Baltimore (AFC) va acabar la lliga novè amb 10 victòries i 6 derrotes i va haver de jugar l'eliminatòria "wildcard", cosa que l'ha obligat a superar un rival més per arribar a la final. Els Ravens es van desfer dels Colts d'Indiana, els Broncos de Denver i els Patriots de Nova Anglaterra. Es dóna el cas que Baltimore ha guanyat l'única Super Bowl que ha disputat fins ara, el 2001, per la qual cosa el campió d'aquest any serà l'únic equip que tingui més d'un campionat sense haver perdut mai la final.

Els Ravens es presenten a Nova Orleans amb una llegenda en les seves files, el linebacker Ray Lewis, l'únic supervivent de la Super Bowl del 2001, en la qual va ser designat MVP. Lewis ha viscut la prèvia enmig de la polèmica des que "Sports Illustrated" va publicar que havia utilitzat esteroides per superar una lesió muscular, però podrà jugar el partit i després es retirarà tancant una carrera de 17 anys.

En canvi, els 49ers, arriben amb una de les revelacions de l'any, el quarterback Colin Kaepernick, que a mitja temporada va saltar de la suplència per desbancar el titular Alex Smith. Kaepernick ja és el director de joc que menys titularitats ha necessitat (10) per portar el seu equip a una Super Bowl i, si en surt guanyador, haurà batut un nou rècord. El jove de 25 anys tindrà al davant Joe Flacco, un jugador més experimentat i amb números més solvents, però que també debuta en una final.

Beyoncé i els nens de Sandy Hook

Un dels principals al·licients de la Super Bowl és el xou del descans, el contingut del qual sempre es guarda amb el màxim secret. L'únic segur és que Beyoncé Knwoles en serà la protagonista. La cantant ha estat objecte de mofa els últims dies per haver cantat en "playback" en la presa de possessió del president Obama, però ha assegurat que aquesta vegada ha tingut temps per preparar-se i podrà cantar en directe. El que no ha volgut confirmar és si l'acompanyaran les altres intengrants de Destiny's Child, el grup que la va fer famosa.

Per abans del partit s'ha programat l'actuació d'un cor de nens supervivents de la massacre de l'escola Sandy Hook. Aquesta formació està girant per tot el país amb l'objectiu de conscienciar els ciutadans de la necessitat de regular per llei la tinença d'armes de foc.

Espectacle, emotivitat i patriotisme, ingredients indispensables per a una bona Super Bowl.
Anar al contingut