Justícia / Esport

La llei espanyola comença a castigar els delictes de corrupció a l'esport

Després de legislar en els últims anys sobre els casos de dòping, la llei espanyola també castiga des d'ara específicament els delictes de corrupció en l'esport. La reforma del Codi Penal omple un buit que durant els últims anys ha fet que aquestes conductes no sortissin dels estaments esportius. Fins ara, les sospites de corrupció en l'esport no arribaven als tribunals, com va passar aquest estiu amb la suposada compra de partits per part de l'Hèrcules la temporada passada, quan va aconseguir l'ascens.

Actualitzat
Tampoc es va arribar enlloc amb les sospites que el Tenerife es va deixar guanyar l'any 2008 per afavorir l'ascens del Màlaga a Primera. La denúncia de la Reial Societat, l'equip perjudicat, va quedar en mans de la Federació Espanyola i la Lliga de Futbol Professional, però no va arribar als tribunals.

Aquest dijous entra en vigor la reforma del Codi Penal publicada al "Butlletí Oficial de l'Estat" del 23 de juny. El preàmbul deixa ben clar que es castiguen els suborns relacionats amb competicions esportives. El nou redactat de l'article 286 bis estipula que es castigaran conductes com aquestes amb penes de sis mesos a quatre anys de presó, un a sis d'inhabilitació i una multa que multipliqui per tres el benefici obtingut per via del suborn. El punt número 4 puntualitza que l'article apunta directament a l'alteració deliberada i fraudulenta del resultat d'una prova esportiva.

El ventall de comportaments penalitzat és molt ampli. Pot incloure comportaments com l'accident provocat per Nelsinho Piquet al Gran Premi de Singapur de Fórmula 1, amb què va beneficiar el seu company d'escuderia Fernando Alonso. També es poden castigar casos com el Las Palmas-Rayo Vallecano del 2009, quan es va detectar una quantitat inusual d'apostes a l'empat a zero, resultat final, per part de jugadors i familiars seus.

La reforma del Codi Penal inclou també la manipulació dels àrbitres com a delicte. La llei espanyola s'equipara així amb la d'Alemanya, on el col·legiat Robert Hoyzer va ser empresonat per acceptar suborns. També va acabar entre reixes l'àrbitre de l'NBA Tim Donaghy, condemnat per acceptar suborns a canvi d'influir en el resultat de diversos partits.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut