Futbol

La Comissió Europea investiga els deutes dels clubs espanyols amb Hisenda i la Seguretat Social

La Comissió Europea ha iniciat una investigació per les possibles ajudes públiques il·legals que beneficien alguns clubs de futbol espanyols. L'elevat volum dels deutes pendents i el còmode pagament esglaonat acceptat per Hisenda i per la Seguretat Social constitueixen un avantatge comparatiu financer molt important per als clubs espanyols respecte als clubs d'altres països europeus. L'executiu comunitari està començant a analitzar les dades per verificar si es tracta d'una ajuda pública incompatible amb el dret europeu i de competència deslleial.

Actualitzat
El comissari de la Competència, l'espanyol Joaquín Almunia, investiga si les facilitats que reben els clubs de futbol espanyols -que poden pagar de manera esglaonada l'enorme deute de 750 milions d'euros que tenen amb Hisenda i la Seguretat Social- són il·legals segons les normes europees i si suposen un greuge comparatiu per als seus rivals continentals.

Tot plegat arrenca d'una queixa presentada fa un mes, que, segons la Comissió Europea, no ve de part de cap club. Amb tot, directius alemanys, entre ells del Bayern de Munic, s'han queixat recentment del que qualifiquen de tracte preferencial del govern espanyol als clubs; és més, consideren que és una competència deslleial a l'hora, per exemple, de fixar estrelles futbolístiques.

Si, finalment, la Comissió Europea, que encara es troba en la fase preliminar de reunir informació sobre el cas, arriba a la conclusió que hi ha hagut una ajuda publica il·legal per part del govern espanyol, els clubs es veurien obligats a abonar de manera immediata uns deutes que ja superen els 750 milions d'euros.

Reacció immediata

El govern espanyol ha reaccionat ràpidament a les investigacions de la Comissió Europea i ha firmat un protocol amb la Lliga de Futbol Professional per eliminar un deute, que estima en 675 milions, abans del 2020. L'acord preveu que els clubs que no compleixin les seves obligacions perdin bona part dels ingressos televisius i, fins i tot, puguin ser expulsats de la competició.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut