Futbol

Johan Cruyff, el crac que va canviar el Barça

L'exjugador i exentrenador del club blaugrana mor als 68 anys víctima d'un càncer de pulmó

RedaccióActualitzat

Johan Cruyff és una llegenda. Va ser molt més que un gran jugador o un gran entrenador per al Barça. L'"Holandès Volador" va canviar la dinàmica del club blaugrana. Procedent de l'Ajax d'Amsterdam, Cruyff va ser el 1973 el primer gran fixatge internacional del Futbol Club Barcelona, i com a entrenador, va transformar el primer equip amb títols i un nou model de joc, un estil que ha canviat la manera de fer de tot un club. Amb ell va arribar la primera Copa d'Europa del Barça el 1992. Va ser a l'històric Wembley. L'octubre de l'any passat, Johan Cruyff va fer públic que tenia un càncer de pulmó, una malaltia que, cinc mesos després, no ha pogut superar.

Nascut a Amsterdam el 25 d'abril del 1947, Cruyff es va convertir als anys 70 en un autèntic crac que la FIFA considera un dels quatre millors jugadors de futbol del segle XX amb Pelé, Maradona i Di Stéfano, i el millor jugador europeu de tots els temps. Tothom recorda encara els seus espectaculars canvis de ritme. Va guanyar la Pilota d'Or els anys 1971, 1973 i 1974.

Amb l'Ajax d'Amsterdam va guanyar tres Copes d'Europa consecutives. Al Barça arriba l'estiu del 1973, i va debutar en un partit contra el Granada (4-0). Amb la seva incorporació, l'equip va experimentar una remuntada espectacular i es va proclamar campió de Lliga a Gijón (2-4), després d'haver guanyat al Bernabéu en aquell famós (0-5). Era l'any 1974.

Aquell any, liderant la selecció holandesa, Cruyff va quedar subcampió al Mundial d'Alemanya, després de perdre la final per 2 a 1 amb Alemanya Occidental. Però potser és l'únic campionat del món en què es recorda més l'equip perdedor que el guanyador, pel seu futbol innovador i ofensiu, i que es va fer famós com "la Taronja Mecànica".

En el 1978 va marxar del Barça. El balanç en el club blaugrana va ser un títol de Lliga, després de 14 anys sense guanyar-ne cap, i una Copa. Però el pessimisme culer va començar a canviar amb ell. El Barça de Johan Cruyff va ser el del "dream team", amb un punt culminant: la Copa d'Europa de Wembley, el 20 de maig del 1992.

 

 

Va encetar una segona etapa a Can Barça el 1988 com a entrenador. A banda de la Copa d'Europa, també guanya quatre lligues, una Copa, una Recopa, una Supercopa d'Europa i dues Supercopes d'Espanya. Al 1996 va arribar la seva destitució per discrepàncies amb la directiva presidida per Josep Lluís Núñez.

En el bagatge esportiu de Cruyff també destaca el seu paper com a seleccionador de Catalunya, un càrrec altruista que va ocupar del 2009 al 2013.

La seva peculiaritat va més enllà del seu paper com a futbolista o entrenador. Punyent, autèntic i amb un castellà molt particular, l'ídol blaugrana ha estat sempre una figura que mai ha deixat indiferent ningú, amb detractors i defensors, una de les persones claus en la història del Futbol Club Barcelona, com ho van ser Joan Gamper, Samitier, Kubala, Guardiola i ara Messi.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut