Futbol

"I si...?" El nou estat d'ànim culer en la nerviosa espera del Barça-PSG

L'afició blaugrana recupera la il·lusió després del 5-0 contra el Celta, i l'eliminatòria de Champions contra el PSG ja no es dona per perduda del tot

Ramon LlubiàActualitzat

Amb noranta minuts de bon joc contra el Celta de Vigo, la parròquia barcelonista n'ha tingut prou per capgirar un estat de moral que des del 14 de febrer passat estava sota mínims. Aquell dia, el FC Barcelona va oferir la pitjor imatge de l'era Luis Enrique i va veure com el París Saint-Germain igualava amb un 4-0 la derrota europea més contundent que el club havia encaixat mai, la del 2013, contra el Bayern de Munic.

Aquella història va acabar pitjor del que havia començat (un global de 7-0), però, aquesta vegada, el vestidor blaugrana sembla en procés de rearmament per fer que acabi millor. Sembla impossible. Però, "i si....?"

És la pregunta que l'afició es comença a fer esperonada per l'exhibició de l'any al Camp Nou, el 5-0 contra els gallecs, i pel precedent d'aquest mateix dimecres, un 6-1 més que convincent contra l'Sporting de Gijón.

Després de mesos marcats per la irregularitat i la inconstància, el resultat del Parc dels Prínceps va acabar d'enfonsar els culers en la depressió. Dissabte, a l'estadi, el soci va tornar a veure la llum. Messi i Neymar van regalar fantasia, la defensa i el centre del camp van mostrar consistència. I encara faltava Iniesta d'inici. El capità serà titular segur, si fem cas de les declaracions de Luis Enrique en la roda de premsa: "L'Andrés en té prou amb els 25 minuts que ha jugat per estar perfectament fresc i rodat de cara a dimecres."

En poques hores, el barcelonisme ha vist el seu equip reivindicat enfront d'un dels millors equips de Primera Divisió, el Celta de Berizzo, al qual, ara per ara, es pot atorgar un nivell de competició continental. Contra el PSG, amb el resultat del descans, un 2-0, hi firmaria tothom, i ningú creu que aquest Barça no el pugui assolir també contra qualsevol altre equip del món. El 5-0 final, just el que caldria, va ser el toc màgic per fer que es comenci a somiar. A preguntar-s'ho de debò: "I si... ?"

Tot d'una, l'imperatiu fatídic s'ha canviat per un condicional esperançador. La situació ha passat a ser de vida o mort; ja ningú pensa que és de mort segura.

Amb els peus a terra

El primer a considerar és que el Barça no ha remuntat mai un 4-0 en una competició europea. De fet, a la Lliga de Campions no ho ha aconseguit mai ningú. D'altra banda, hi ha l'argument optimista: "Que no hagi passat mai només vol dir que alguna vegada ha de ser la primera." Entre els que pensen així hi ha Hristo Stóitxkov. Quan es tracta de barcelonisme, la fe del búlgar és de pedra picada, i ell mateix va passar per "El Club de la Mitjanit" per afermar el convenciment de veure el Barça als quarts de final.

En el vessant més reflexiu de l'opinió hi ha un altre etern, Pep Guardiola, que va declarar a la premsa anglesa un parer ferm: "Si algú pot fer-ho, són ells." Aquesta declaració l'han fet seva nombrosos periodistes i professionals del futbol. També, esclar, molts integrants de la plantilla blaugrana.

L'última línia especulativa, aquest mateix cap de setmana, és la veu de l'experiència d'Ernesto Valverde. El tècnic de l'Athletic Club, ben situat en les travesses de possibles successors de Luis Enrique, és dels pocs que poden dir que ha començat una eliminatòria clavant un 4-0 al Barça. Ho va fer en l'anada de la Supercopa d'Espanya del 2015. "El Camp Nou fa molt respecte, recordo que ni amb els quatre gols vam anar-hi del tot tranquils."

És clar que la moneda té una altra cara, i totes les declaracions que han arribat des de París apunten a com mantenir el resultat, però ni consideren la possibilitat de perdre. Alguns, com Javier Pastore, han declarat: "Sortirem a guanyar el partit." Aquesta setmana, una previsió de resultats feta per la mateixa UEFA no concedia ni la més mínima possibilitat al Barça.

Caldrà esperar-se fins dimecres per veure quina mena de tossuderia s'imposa: la de les estadístiques o la de la fe culer.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut