Alpinisme

Ferran Latorre fa el cim de l'Everest i completa el repte de coronar els catorze vuitmils de la Terra

S'ha convertit en el primer català que assoleix els 14 cims de més de vuit mil metres del planeta, després d'una ascensió molt difícil a causa del mal temps, que l'ha obligat a utilitzar oxigen artificial en els últims metres

Actualitzat

Ferran Latorre ha fet el cim de l'Everest el matí d'aquest dissabte i s'ha convertit en el primer català que ha aconseguit coronar les catorze muntanyes més altes del planeta, les úniques que superen els 8.000 metres d'altitud.

L'expedició, que completaven Yannick Graziani, Hans Wenzl y el xerpa Dawa, va iniciar l'atac definitiu des del Camp 4 a partir de les 19.00 de divendres (hora catalana) i esperava fer els mil metres restants fins al cim en unes deu hores. A les 22.30 havia assolit els 8.268 metres, a un ritme prou alt, però l'últim tram s'ha fet més dur.

Latorre ha fet el cim més alt del món (8.848 metres) als 46 anys, i després de no haver pogut completar-lo en els sis intents anteriors. Ho ha fet per la ruta més habitual del vessant Sud (tocant al Tibet) i sense retard sobre l'horari previst, malgrat el mal temps, cap a les 4.30 del matí.

L'expedició ha trobat nevades i se li ha girat un vent fort, que no s'esperava 24 hores abans. A causa de les difícils condicions, Graziani ha hagut de girar cua i Latorre ha seguit fins al cim. En connexió en directe amb el 3/24, un cop retronat al Camp 4, ha admès que li ha calgut utilitzar oxigen en els últims metres, cosa que no estava prevista, però que en una situació extrema s'ha fet imprescindible.

L'aventura no ha estat lliure d'altres inconvenients, com la grip que va sorprendre Latorre fa una setmana i que el va obligar a retardar l'aclimatació per començar l'última fase de l'expedició. Latorre entra a formar part d'un club selctíssim d'alpìninistes que han fet tots els vuitmils. Poc més d'una trentena ho ha aconseguit, i només disset ho han fet sense l'ajut d'oxigen artícial.

Tota la trajectòria de Ferran Latorre en el repte Cat14x8000, a l'especial "L'últim vuitmil".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut