Pau Gasol, millor jugador de l'Eurobasket 2015 (EFE)

Espanya guanya l'Eurobasket superant Lituània a la final i Pau Gasol és nomenat el millor jugador d'Europa

L'equip que Pau Gasol ha liderat des del primer fins a l'últim partit s'ha acabat proclamant campió d'Europa. El català ha fet un campionat extraordinari que l'ha portat fins al cim del bàsquet europeu

Daniel AlentoActualitzat

Espanya s'ha proclamat campiona d'Europa, el seu tercer títol en els últims quatre campionats europeus, derrotant en la final Lituània per 80 a 63. Pau Gasol (25 punts, 12 rebots, 4 assistències, 3 taps) ha estat proclamat millor jugador del torneig. Sergio Rodríguez l'ha acompanyat en el millor cinc del campionat. Sergio Scariolo ha obert el partit amb el seu cinc habitual: Sergi Llull (12 punts, 6 rebots, 5 assistències), Pau Ribas, Rudy Fernández (11 punts), Nikola Mirotic i Pau Gasol.

La seva defensa, molt centrada en enviar a les bandes les penetracions, feia patir els lituans. A l'altra meitat de la pista, Llull i Rudy aprofitaven l'atenció que generava Gasol en el bloqueig i continuació per anotar. Quan el rival ha canviat el seu plantejament defensiu, el líder de la selecció espanyola ha anotat 8 punts consecutius per donar als seus un avantatge de 13 punts, 19 a 6. El primer quart ha acabat 19 a 8.

Amb les rotacions el rendiment d'Espanya no ha baixat. Víctor Claver (7 punts, 6 rebots) ha destacat intimidant en defensa, Felipe Reyes (8 punts) ha aportat coratge, rebot i punts i Sergio Rodríguez (4 punts, 6 assistències), un cop més, ha posat el geni en la direcció. La diferència ha arribat fins els 16 punts després d'un bàsquet de Gasol, 34 a 18. Dos triples seguits de Renaldas Seibutis (13 punts) han ressuscitat una Lituània que ha arribat al descans perdent 41 a 33 amb una altra cistella de 3 punts l'últim segon de Jonas Maciulis (8 punts, 4 rebots).

Tancar la cistella

Espanya ha tornat dels vestidors amb la consigna clara d'assegurar el seu rebot. Lituània ha capturat 13 dels seus 18 d'ofensius en la primera meitat. El líder anotador i rebotador lituà, el pivot NBA Jonas Valanciunas (10 punts, 9 rebots), ha passat molt de temps aquest període a la banqueta carregat amb 3 faltes i totalment fora del partit per la bona defensa de Gasol. El seus altres referents, Maciulis i Mindaukas Kuzminskas (8 punts, 6 rebots), tampoc podien aparèixer. Un bloqueig de Jankunas ha lesionat Rudy. L'aturada del joc, però, ha tallat una petita reacció bàltica. Un triple de Claver ha donat a Espanya 18 punts de marge en un quart que s'ha tancat amb un marcador de 60 a 43.

La selecció espanyola ha obert l'últim quart desencertada en atac. Gasol li ha donat una assistència excepcional a Claver per trencar la sequera, però a l'equip l'ha costat trobar continuïtat per anotar. Lituània lluitava per remuntar, tot i que davant la bona defensa espanyola no ho feia tan ràpid com volia. Un triple de Llull després d'una bona circulació de pilota ha donat aire la campiona d'Europa, però una tècnica a Scariolo a falta de 3 minuts pel final ha diluït el seu efecte balsàmic. La renda d'Espanya, però, mai ha baixat dels 10 punts. Una cistella de 3 punts de Pau Gasol a falta d'un minut i mig pel final ha segellat la final. Llull, ara amb un triple a tauler, ha acabat de rematar el títol.

Amb aquest títol, els madridistes Sergio Rodríguez, Sergi Llull, Rudy Fernández i Felipe Reyes han firmat una temporada perfecta, guanyant els 5 títols que han disputat: SuperCopa Endesa, Copa del Rei, Lliga Endesa, Eurolliga i Eurobasket.