Mundial

Espanya empata amb Marroc en l'últim sospir i passa a vuitens com a primera de grup (2-2)

Un gol de Iago Aspas en el minut 93 validat pel VAR i l'empat de Portugal davant de l'Iran aplanen el camí d'Espanya, que esquiva l'Uruguai i jugarà a vuitens contra Rússia

Oriol VidalActualitzat

Bogeria final i carambola afortunada per a la selecció espanyola que, després de firmar un partit de psicoanàlisi i generador de crítica, ha passat a trobar-se com a primera de grup. La jornada més poc lluïda del Mundial s'ha vist compensada per l'emoció, amb el VAR en acció en els afegits dels dos partits del grup. Resultat, un penal per a l'Iran que ha deixat els de Cristiano com a segons i amb un pam de nas, i la pujada al marcador d'un gran gol d'Aspas, que ha redecorat l'itinerari dels espanyols en aquesta Copa del Món.

Des del primer minut ha quedat clar que el duel no seria còmode per a Espanya. El Marroc de Rénard ha sortit molt intens en la pressió, amb Amrabat especialment excitat. Aquest context ha propiciat als tretze minuts una falta d'entesa entre Iniesta i Ramos a la divisòria que ha deixat sol Butaïb camí de l'àrea. La culminació, amb sang freda, per sota les cames de De Gea. El panorama es complicava per al conjunt espanyol, però cinc minuts després ha arribat l'empat. Diego Costa ha estat magistral caient a la banda en la gènesi de la jugada dels de Hierro i fent una passada al primer toc, abans que la societat Iniesta-Isco rutllés després d'un doble teva-meva: assistència del blaugrana i gran definició del madridista, amb un xut fort i alt des de l'àrea petita.

El domini espanyol ha passat a ser gairebé total, tot i que Thiago, la gran novetat, i David Silva només han aperegut amb intermitències. Però les badades en defensa, com la de Piqué en un servei de banda als 24 minuts, gairebé han estat letals per a La Roja: de nou s'ha quedat sol Boutaïb, però aquest cop ha xutat al ninot i un nerviós De Gea ha pogut fer la seva primera parada en el Mundial. Els detalls d'Isco i Iniesta han monopolitzat la resta del segon temps, però tant Busquets com Costa no han estat gens fins en la rematada.

El descans no li ha provat a la selecció espanyola, que ha semblat estabornida vint minuts. Els magrebins ho han aprofitat per fer un pas endavant i en el minut 54 han arribat a estavellar una pilota a la creueta, després d'una genialitat de l'omnipresent Amrabat. Han estat els pitjors minuts en el Mundial d'Espanya, que sort n'ha tingut de la batuta d'Isco per recuperar el domini. El malagueny ha fregat el gol amb una rematada de cap que ha tret sota pals Saïss. També Piqué ha rematat a centímetres de la porteria. Però el joc indolent espanyol ha estat penalitzat a la sortida d'un còrner en què En Nesyri ha rematat de cap a l'escaire.

Saltaven la sorpresa i les alarmes, però, finalment, un gol d'esperó de Iago Aspas al minut 93 validat pel VAR i l'empat final de Portugal contra l'Iran han provocat un gir inesperat: Espanya ha esquivat l'Uruguai i s'enfrontarà diumenge amb Rússia en els vuitens de final. Amb tot, senyals preocupants dels de Hierro, que haurà de fer molts retocs per superar els amfitrions i, sobretot, per tenir perspectives d'arribar lluny.