Esports

Es compleixen 50 anys de la salutació del Black Power en els Jocs Olímpics de Mèxic 1968

Tommie Smith i John Carlos van fer seu el símbol de la lluita antiracista als Estats Units. Una reivindicació que segueix vigent avui dia i que Kaepernick va escenificar -fa dos anys- agenollant-se mentre sonava l'himne nord-americà en un partit de l'NFL. Tots en van pagar les conseqüències

Josep Maria PuigActualitzat

El gest d'alçar un puny dalt del podi en els Jocs Olímpics del 68 va convertir Tommie Smith i John Carlos en uns dels primers abanderats esportius contra la desigualtat racial avui fa 50 anys. Els afroamericans, amb Martin Luther King al capdavant, deien "prou" en veu alta, però les repercussions van ser letals. Smith ho explica en primera persona en una entrevista:

"La decisió del que vaig fer va ser negativa, perquè vaig aixecar un puny contra el que se suposa que es la nostra creació més important, la bandera dels Estats Units. No va ser contra la bandera dels Estats Units, només el que representava, que era la gent."

Després de la protesta, Smith i Carlos van ser suspesos de l'equip olímpic i enviats cap a casa, on van rebre amenaces de mort. La dona de Carlos es va suïcidar, Smith es va separar i els dos atletes van suar sang per guanyar-se la vida.

50 anys després, el debat als Estats Units segueix present amb la protesta genoll a terra de Kaepernik en el futbol americà. La desigualtat racial i la violència policial divideixen l'Amèrica de Trump. En aquest sentit, Smith veu molts paral·lelismes entre els Estats Units de fa 50 anys i el d'avui:

"Sí que el van votar. I hi ha qui lluita contra ell pel que creu, per la seva habilitat per identificar el que la gent diu que està malament, per les seves actituds racistes cap a les dones, cap als negres, cap a qualsevol cosa que representi la llibertat. Nosaltres l'hi vam posar, i hem de votar per treure'l."

Kaepernik, com els va passar a Smith i Carlos, no té equip. 50 anys després del puny alçat a Mèxic, l'esport segueix sent un dels camps de batalla on es lluita per la igualtat.  

ARXIVAT A:
Racisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut