Imatge de la cerimònia d'obertura dels Jocs de Barcelona
Esports

Es compleixen 25 anys de la inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona

El 25 de juliol de 1992 es van inaugurar els Jocs de Barcelona, que van marcar un abans i un després en l'esport català i espanyol

Actualitzat

El 25 de juliol de 1992 és una data clau en la història de l'esport català. Aquell dia, fa just 25 anys, es van declarar inaugurats els Jocs de Barcelona, amb una cerimònia impactant que va centrar l'atenció mundial sobre la capital catalana.

Al cap de cinc lustres, els Jocs encara es recorden com un punt d'inflexió perquè Barcelona, Catalunya i la resta de l'estat fessin un salt cap a la modernitat. En l'aspecte esportiu, la delegació espanyola va aconseguir el seu sostre històric, amb l'obtenció de fins a 22 medalles i el sisè lloc en el medaller, i va pujar un esglaó el nivell competitiu per passar de les 4 que s'havien obtingut a Seül 88 a les 17 d'Atlanta 1996 o Rio 2016.

Els 25 anys de la inauguració dels Jocs es recordaran amb un acte oficial que tindrà l'epicentre a la plaça de Catalunya, de 19.00 a 22.30. S'hi reproduiran els relleus de la torxa, amb esportistes olímpics tant de Barcelona 92 com de Rio 2016. Juan Antonio San Epifanio, "Epi", repetirà com a últim rellevista, aquest cop acompanyat de l'atleta paralímpica Teresa Perales. A la plaça de Catalunya es farà l'encesa simbòlica del peveter a càrrec d'Antonio Rebollo, l'arquer que la nit del 25 de juliol va il·luminar l'Estadi Olímpic per donar per inaugurats els  XXV Jocs de l'era moderna. I els Manolos –no podia ser d'altra manera– hi posaran la música.

Nit monogràfica a TV3

TV3 dedicarà una nit monogràfica a recordar aquest esdeveniment amb l'estrena del documental "Voluntaris per sempre" (21.55), que recordarà la gran mobilització que va suposar la celebració dels Jocs Olímpics, amb testimonis des principals impulsors i protagonistes. A continuació s'emetrà "Amics per sempre", una pel·lícula ambientada en la Barcelona olímpica.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut