Qatar 2022
Treballadors migrants en una construcció a Doha (Reuters)
Futbol

Els sindicats holandesos demanden la FIFA per "esclavitud moderna" a les obres de Qatar 2022

La Federació Neerlandesa de Sindicats demanda la FIFA per presumpta explotació laboral en les obres dels estadis per al Mundial de Qatar 2022

Ramon AngladaActualitzat

L'associació sindical de la Federació Neerlandesa de Sindicats (FNV) ha presentat una demanda contra la FIFA per presumpta explotació laboral als treballadors immigrants destinats a la construcció de les infraestructures del Mundial del 2022. Segons ha informat el portal "DutchNews", la FNV, juntament amb un treballador de Bangla Desh, ha plantejat el cas davant els tribunals suïssos pel què es tractaria, segons organitzacions defensores dels drets humans, "d'esclavitud moderna".

La FIFA encara no ha reaccionat a la presentació de la demanda d'aquest cap de setmana, tot i que anteriorment el màxim organisme dell futbol internacional ja s'havia negat a assumir responsabilitats sobre les condicions laborals i de vida en les obres dels campionats del món.

D'acord amb un estudi encarregat pel govern de Qatar a un bufet d'advocats el 2013, dotzenes de treballadors haurien mort en la construcció dels estadis. Tan sols el passat mes de setembre, dos obrers s'haurien suïcidat durant aquestes obres, segons "DutchNews".

Segons el professor de Dret Internacional a la Universitat d'Amsterdam, Geert-Jan Knoops, la base legal de la demanda rau en el fet que "el desenvolupament en el dret internacional permet declarar responsables solidaris de violacions de drets humans a companyies i organitzacions com la FIFA, relacionades amb inversions a països estrangers".

El portal holandès assegura haver entrevistat 31 obrers a Qatar, dels quals vint van afirmar haver pagat comissions a agències de feina o intermediaris per aconseguir el lloc de treball. A més, tots menys quatre dels entrevistats van indicar que no haurien viatjat al país si haguessin conegut abans les condicions laborals que s'hi trobarien.

Segons l'advocada holandesa Liesbeth Zegveld, involucrada en la preparació de la demanda, "els obrers són propietat de les empreses, elles decideixen quan i si els treballadors arriben o marxen, treballen, mengen, dormen o reben un sou".

Anar al contingut