Ciclisme

Els Pirineus i els Alps, amb el Galibier i l'Alpe d'Huez com a jutges, seran decisius

El Tour 2011 comença aquest dissabte que ve al Pas del Gois amb poca contrarellotge i molta muntanya, en una edició que tindrà les seves claus als Pirineus i als Alps, amb doble pas pel Galibier, inclòs un final al seu cim, i l'Alpe d'Huez. Aquest Tour, de 3.430 quilòmetres de recorregut, és un disseny per a escaladors, una cita per a Alberto Contador, que serà el rival a batre en el seu intent per conquistar-lo per quarta vegada. Inclou deu etapes planes, sis de muntanya amb quatre finals dalt de tot, tres de mitja muntanya, una contrarellotge per equips de 23 quilòmetres i una individual, abans del final, de 42,5, que posarà el mallot groc al vencedor a París el 24 de juliol.

Actualitzat
La particularitat més destacada serà l'estrena del cim del Galibier com a final d'etapa. Serà el regal de l'organització al llegendari port, que compleix 100 anys des del seu primer ascens, coronat el 1911 pel francès Emile Georget.

Aquesta vegada el començament s'allunya de la lluita contra rellotge. La primera etapa serà en línia, entre el Pas del Gois i Les Herbiers, de 191 quilòmetres, que permetrà al guanyador desembolicar el mallot de líder. Hi haurà al·licient al final amb un ascens de 2,2 quilòmetres fins a meta. Però la segona es disputarà en la modalitat de contrarellotge per equips, sobre 23 quilòmetres. Serà la setmana clau per al gaudi dels esprínters, que després tot just tindran dues opcions més per mesurar les forces per velocitat.

Els paranys en els trams finals s'han convertit en garantia d'espectacle en les tres grans per etapes. Mantenir l'interès de la prova és un objectiu, d'aquí a l'arribada al Mur de Bretanya en la quarta etapa, amb una pujada de tot just 2.000 metres que assegura batalla. Com a aperitiu de la nombrosa muntanya d'aquest Tour, el Massís Central ofereix dues jornades interessants, la vuitena, que acaba en una pujada de 1,5 quilòmetres a Super Besse Sancy, i la novena, de Saint Flour, un recorregut "trencacames" amb desenllaç similar a l'anterior.

Una jornada de descans i dues etapes ondulades donaran pas al primer examen seriós del Tour, amb els Pirineus com a escenari de tres jornades que triaran al grup selecte de favorits. Per obrir boca, esperen el Tourmalet i el final al cim de Luz Ardiden. Seguirà la jornada del Aubisque, amb el cim a 40 quilòmetres de l'arribada, propícia per als atacs llunyans, i tancarà la trilogia Plateau de Beille, l'últim dels sis ports del dia, previ pas pel Portet d'Aspet, el Col de la Core i l'Agnes.

Una etapa plana precedirà al segon dia de repòs i la cursa es dirigirà a l'hora de la veritat, als Alps. En aquelles muntanyes el Tour felicitarà al Galibier pels seus 100 anys d'història i llegenda. El port més popular de la carrera, al costat del Tourmalet, que l'any passat també va commemorar el seu centenari, serà ascendit dues vegades. Després de la primera alpina (17a), que visita la localitat italiana de Pinerolo després d'ascendir, entre d'altres ports, Montgenevre, Sestriere i Pramartino, el grup pujarà el Galibier a través de 22 quilòmetres per la cara menys agressiva, fins al seu cim situat a 2.645 metres. Etapa per a les alçades que inclou dos ports de categoria especial, l'Agnel (2.744 metres) i l'Izoard (2.360).

El Galibier també s'apunta a la festa de l'Alpe D'Huez, a la dinovena etapa. Cita per als escaladors, el dia més esperat. Per començar el Telègraf (1a), aperitiu de la segona ascensió al Galibier, aquesta vegada 16,7 quilòmetres mirant al cel al 6,8%. Si queden forces, queden els 14 quilòmetres finals cap al prestigiós cim de Huez. Aquest dia, el líder tindrà París molt a prop. Si les diferències no fossin definitives, només resta la cronometrada individual de Grenoble, sobre 42 quilòmetres, idèntica a la de la passada Dauphiné Liberé, en què es va imposar l'alemany Tony Martin (HTC).
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut