La polèmica ha acompanyat els Jocs de Rio per la construcció de grans obres públiques (Reuters)
La polèmica ha acompanyat els Jocs de Rio per la construcció de grans obres públiques (Reuters)
Jocs Olímpics

El Tribunal de Comptes de Rio de Janeiro detecta un desviament milionari en la construcció del metro per als Jocs

El Tribunal de Comptes de l'Estat de Rio de Janeiro ha informat d'una pèrdua d'uns 687 milions d'euros en la construcció del metro per als Jocs Olímpics

Ramon AngladaActualitzat

El Tribunal de Comptes de l'Estat brasiler de Rio de Janeiro ha informat aquest divendres sobre irregularitats en la construcció de la línia de metro per cobrir els desplaçaments durant els Jocs Olímpics d'aquest mes d'agost. L'organisme judicial ha detectat un desviament i pèrdues per a les arques de l'estat brasiler de 2.490 milions de reals, l'equivalent a uns 687 milions de d'euros.

El consorci a qui es va adjudicar les obres està integrat per algunes de les principals constructores del Brasil, com Odebrecht i Queiroz Galvao, totes dues condemnades per l'escàndol de corrupció de l'empresa de petroli estatal Petrobras. El Tribunal ha determinat a l'estat que retingui els pagaments de 1.297 milions de reals (uns 358 milions d'euros) que encara ha de fer al consorci.

L'ampliació de la Línia 4 del metro de Rio de Janeiro va exigir sis anys d'obres i una inversió de 10.400 milions de reals (uns 2.870 milions d'euros). Estava dissenyada per connectar els barris més turístics de la ciutat amb Barra de Tijuca, on hi havia el Parc Olímpic. Aquesta línia va ser un dels compromisos assumits pel Brasil davant del Comitè Olímpic Internacional (COI).

Aquest divendres, el Tribunal de Comptes ha enviat els resultats a la fiscalia perquè en determini les responsabilitats i el possible inici d'un procés penal. El president del Tribunal, Jonas Lopes de Carvalho Junio, ha afirmat que la investigació ha suposat "un immens dany a les arques públiques" i que l'actual governador de Rio, Luiz Fernando Pezao, i el seu antecessor, Sergio Cabral, hauran d'explicar per què van firmar un contracte que finalment s'ha elevat molt significativament. Cal afegir que Cabral va ser detingut la setmana passada per presumptes suborns per afavorir diferents constructores del país.

Anar al contingut