Futbol

El Reial Madrid i l'Atlètic es repten en el derbi més gran de la història, amb una Lliga de Campions en joc

Tots dos equips es prenen la final de San Siro com una cita amb la història: els blancs per perpetuar la seva llegenda europea i els "colchoneros" per consagrar-se entre els grans

Actualitzat

L'estadi de San Siro viurà aquest dissabte (20.45, TV3) la reedició d'un derbi madrileny colossal. Després de Lisboa 2014, els dos grans equips de la capital espanyola es tornen a trobar en una final de la Lliga de Campions. El precedent i la manera com han acabat la temporada tant el Reial Madrid com l'Atlètic fan que el duel multipliqui encara més la tensió.

La consecució de la Lliga i la Copa domèstiques per part del Barça aquesta temporada deixa la màxima competició continental com a única opció per a les dues parts d'evitar la temporada en blanc. Per una banda, el Madrid, més poderós sobre el paper que el seu rival ciutadà, no es pot permetre un altre any sense títols i, a més, ha convertit en una qüestió d'honor el fet de seguir ampliant la llegenda en el palmarès del seu torneig predilecte, la Copa d'Europa, en la qual acumula deu títols. L'objectiu és l'onzena i tapar, de passada, el doblet blaugrana.

Els motius dels matalassers són diferents. Per història, estan convençuts que Europa els deu una "orelluda" (és l'únic trofeu que falta a les vitrines del Calderón), i, al damunt de tot, encara els cou la derrota de fa dos anys, quan ja es veien alçant-la i en el temps afegit Sergio Ramos va portar el partit a una pròrroga que va resultar fatal. L'Atlètic no vol parlar de revenja, sinó d'una "nova oportunitat".

Els atlètics continuen tenint en Diego Simeone molt més que un entrenador; el Cholo és gairebé un guru espiritual. En canvi, els blancs es presenten amb un nou líder a la banqueta, una llegenda d'un passat proper, Zinedine Zidane, que només ha exercit mitja temporada, però que ràpidament s'ha fet una aura de salvador i de renovador del projecte.

La reafirmació del Reial Madrid amb el tècnic francès i les seves incontestables individualitats, amb Cristiano Ronaldo, Gareth Bale, Karim Benzema i Luka Modric al capdavant, haurà de xocar contra un Atlètic rocós, un autèntic bloc, solidari fins i tot quan cal actuar al límit del reglament, capaç d'eliminar el Barça i el Bayern de Munic, i cada vegada més receptiu al talent pur, gràcies a futbolistes com Koke, Griezmann o Saúl.

S'espera un partit d'alta tensió, de rivalitat ferotge, i d'autèntica guerra sobre el taulell tàctic. L'Atlètic parla del contraatac del seu rival, de pressionar a dalt i d'atacar primer al marcador; el Reial Madrid no revela les seves cartes. A la contra, amb espais, és temible, i amb la possessió també, gràcies a l'efectivitat del seu atac.

En tot cas, el pronòstic és d'equilibri. El precedent de Lisboa juga a favor del Reial Madrid, però en els últims deu derbis l'estadística és favorable a l'Atlètic: cinc victòries, quatre empats i només una derrota. La dinàmica reflecteix una certa impotència madridista, el canvi d'una tendència que els portava a guanyar qualsevol derbi, com se sol dir, sense baixar de l'autocar.

Zidane necessita trobar alternatives, i jugar a tancar-se no casa amb el seu estil, tot i que li va anar molt bé en l'últim triomf al Camp Nou. En tot cas, si un dels dos equips ha de reclamar la possessió, els més probable és que ho faci el seu, si més no per explotar les virtuts ofensives de l'anomenada "BBC".

Simeone ha preparat el seu equip per a molts partits dins d'un de sol, per ofegar Bale, Ronaldo i Benzema; per contrarestar el mig camp, però també per atacar, per pressionar i per variar el sistema si se li obren espais. Depenent del plantejament, més ofensiu o més retingut, l'argentí alinearà Yannick Carrasco o Augusto Fernández. L'altre dubte és a la defensa: Diego Godín sembla fix, i Stefan Savic té més opcions d'acompanyar-lo que Giménez.

La resta de l'onze és més previsible, des de Jan Oblak fins a Fernando Torres i Antoine Griezmann a la davantera. Juanfran Torres i Filipe Luís són indiscutibles en els laterals, com Saúl Ñíguez, Gabi i Koke ho són al centre del camp.

Pel que fa al Madrid, l'onze pràcticament es recita de memòria: Keylor Navas; Pepe i Sergio Ramos a l'eix de la defensa, i Carvajal i Marcelo als laterals; Casemiro al mig centre amb Toni Kroos i Luka Modric en les funcions creatives, i Ronaldo, Bale i Benzema al davant. L'únic dubte és l'estat físic en el qual arriben alguns jugadors, sobretot el seu crac portuguès, que ha tornat a arrossegar molèsties aquesta setmana quan semblaven superades les que li van fer perdre's gairebé tot el final de la Lliga.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut