Atletisme

El Mundial en pista coberta a Birmingham bat el rècord d'atletes desqualificats

Un total de 27 atletes, 13 en la prova dels 400 metres, van ser desqualificats durant el campionat del món que es va disputar al BarclayCard Arena de la ciutat anglesa

Actualitzat

El Mundial d'atletisme en pista coberta de Birmingham ha passat a la història amb un rècord de desqualificacions, fins a 27, la xifra més alta que hi ha hagut mai en un campionat del món. En la prova dels 400 metres es van veure afectats fins a 13 atletes. Aquestes dades demanen una anàlisi profunda sobre les desqualificacions i sobre les errades que s'han comès, errades que afecten els atletes però també la Federació Internacional.

Fins a un 25% dels atletes que van participar als 400 metres en aquest Mundial van acabar desqualificats. Es tracta de 13 atletes, més dos del relleu 4x400, un dels quals va acabar sent requalificat. En total, el Mundial acumula 27 desqualificacions. Com a dada comparativa, fins ara, el rècord de desqualificacions en un mundial era del 2003, quan n'hi va haver 9 als 400 metres. En la resta de Mundials ha oscil·lat entre 1 i 6 en la prova dels 400 metres.

Jordi Estruch, jutge internacional, ha explicat al programa "Catalunya migdia" de Catalunya Ràdio que té la sensació que la corba de la pista del BarclayCard Arena de Birmingham està mal traçada. La intersecció amb la recta feia que la corba fos molt forçada, quan ara es tendeix a fer les corbes més suaus i les rectes més curtes.

El traçat de les pistes cobertes d'atletisme deixa obertes les possibilitats als organitzadors. En una pista a l'aire lliure, la corba és únicament d'un radi, però la corda és més gran i no hi ha problemes, però en la pista coberta es pot fer la corba de dos radis de circumferència enganxats, l'un a sobre de l'altra, en un punt d'intersecció, o de tres radis o més. Com més radis, més suau és la corba. La pista de Birmingham és únicament de dos radis.

Aquesta sensació que van tenir els atletes també la va poder comprovar fa anys a Birmingham l'actual vicepresident de la Federació Catalana d'Atletisme, Josep Maria Antentas: el peralt de la corba està més aixecat.

La Federació Internacional d'Atletisme s'ha defensat dient que els atletes s'han d'entrenar més en pista coberta per preparar la competició. El moment de la corba, en què la força centrífuga empeny els atletes cap a fora quan encaren la recta, ha estat especialment fort a Birmingham i explica en gran part el cas de les desqualificacions massives. També hi ha influït la tecnologia: des dels Jocs Olímpics de Rio, fa dos anys, la tecnologia que s'utilitza ha canviat.

Aquesta actuació dels jutges s'ha de resoldre i Jordi Estruch, com a jutge internacional, reconeix que s'ha posat les mans al cap i que han de fer alguna cosa.

 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut