Jocs Olímpics

El Japó no permetrà que els guàrdies xinesos protegeixin la torxa a Nagano

La torxa olímpica ha dormit a Buenos Aires i aviat començarà el recorregut per la capital argentina entre fortes mesures de seguretat, però les manifestacions pro Tibet estan fent que els pròxims països per on passarà la flama es facin a la idea que serà difícil mantenir la calma. De moment, el Japó ja ha avisat que no permetrà als guàrdies xinesos custodiar la torxa com van fer, per exemple, a Londres. El responsable de seguretat nipó, Shinya Izumi, ha pres bona nota de les declaracions del president del Comitè dels Jocs del 2012, Sebastian Coe, que va qualificar els guàrdies de "pinxos".

"No accepto la idea que actuin al Japó com ho han fet en altres països", ha declarat Izumi en relació als guàrdies xinesos, per després afegir que "si és una qüestió de seguretat, és problema nostre". Segons el diari "Daily Yomiuri", l'Agència Nacional de Policia té previst augmentar el nombre d'efectius previstos per escortar la flama; en un principi havien estat designats 500 policies i 1.000 guàrdies de seguretat. La torxa arribarà a Nagano el 26 d'abril.

Gallardón farà el que digui Zapatero

L'alcalde de Madrid (ciutat candidata als Jocs del 2016), Alberto Ruiz-Gallardón, s'ha mostrat avui "en contra" del boicot a Pequin perquè és un esdeveniment que "respecta l'adversari, el drets de les persones i, per descomptat, els drets humans". Gallardón ha remarcat que "és legítim" reclamar el boicot i que donarà suport a la decisió del govern espanyol, però adverteix que la mesura "podria tenir efectes secundaris".